Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM046709
Első szerző:Szántó Antónia (belgyógyász, allergológus és klinikai immunológus)
Cím:Szisztémás lupus erythematosus és Sjögren-szindróma társult eseteinek elemzése / Szántó Antónia, Kiss Emese, Sas Attila, Szegedi Gyula, Zeher Margit
Dátum:2005
Megjegyzések:A szisztémás lupus erythematosus és a Sjögren-szindróma poliszisztémás autoimmun betegségek, melyek egymással társulhatnak. Célkitűzés: Annak vizsgálata, hogy hordoz-e valamilyen jól körülírható klinikai, laboratóriumi vagy szerológiai jellegzetességet a két betegség társulása, amely esetleg a betegek gondozását is befolyásolhatja. Módszer: A szerzők a Debreceni Egyetem III. Belklinikájának Klinikai Immunológia Tanszékén gondozott betegek között 56 esetben igazolták a két autoimmun betegség társulását, és vizsgálták ezen betegek klinikai, laboratóriumi és immunszerológiai sajátosságait. Kontrollcsoportként 50 szisztémás lupus erythematosusban és 50 Sjögren-szindrómában szenvedő beteg adatait használták fel. Eredmények: A szisztémás lupus erythematosus és a Sjögren-szindróma társulása esetén ritkábban van jelen a szérumban reumafaktor, gyakrabban és magasabb titerben észlelhető anti-Ro/SS-A, anti-La/SS-B és anti-DNS szeropozitivitás, gyakoribb az ANF pozitivitás, az antifoszfolipid autoantitestek és az antifoszfolipid szindróma jelenléte, gyakoribb az anaemia, leukopenia és lymphopenia és alacsonyabb az átlagéletkor, mint Sjögren-szindrómában. Gyakoribb a tüdő-, vese-, bőr- és a központi idegrendszeri érintettség és a savós hártyák gyulladása is. A Sjögren-szindróma nélküli SLE-től az különbözteti meg ezt a betegcsoportot, hogy a betegek átlagéletkora magasabb, valamint gyakoribb a thyreoiditis, gyakrabban és magasabb titerben észlelhető anti-Ro/SS-A, anti-La/SS-B és anti-ds-DNS szeropozitivitás. Következtetés: Jól körülírhatóak azok a klinikai, laboratóriumi és szerológiai jellegzetességek, amelyek megkülönböztetik a Sjögren-szindróma és a szisztémás lupus erythematosus társulásával jellemzett kórképet a fenti betegségek önálló formájától.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Orvosi Hetilap. - 146 : 50 (2005), p. 2533-2538. -
További szerzők:Kiss Emese (1960-) (belgyógyász, immunológus) Sas Attila Szegedi Gyula (1936-2013) (belgyógyász, immunológus) Zeher Margit (1957-2018) (belgyógyász, allergológus és klinikai immunológus, reumatológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1