Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM047711
Első szerző:Domokos Éva (orvos)
Cím:Az interventrikuláris szeptum mérése echokardiográfiával : mérési különbségek és klinikai következményeik / Domokos Éva, Kardos László, Bednárszky Ildikó, Bene Orsolya, Bódi Annamária, Daragó Andrea, Fülöp Tibor, Homoródi Nóra, Péter Andrea, Rácz Ildikó, Hegedűs Ida, Kertész Attila Béla
Dátum:2011
ISSN:0133-5596
Megjegyzések:Háttér: A balkamra-hipertrófia jelentős kardiovaszkuláris rizikófaktor; növeli az angina pectoris, a miokardiális iszkémia és infarktus, a pangásos szívelégtelenség, a hirtelen szívhalál és a stroke kockázatát. A hipertrófia diagnosztizálható EKG,echokardiográfia, CT, MRI segítségével. Az irodalom szerint az interventrikuláris szeptum vastagsága 12 mm alatt fiziológiás, magasabb érték esetén hipertrófiáról beszélünk.Célkit©uzések: Az interventrikuláris szeptum vastagságának M-mód mérési pontosságát vizsgáltuk a DEOEC Kardiológiai Intézet echokardiográfiás laborjának mérései alapján.Módszerek: A DEOEC Kardiológiai Intézet echokardiográfiás laborjában 2008 márciusában megjelent 48 férfi és 43 n♯obeteg adatait elemeztük retrospektív módon. A kiválasztott betegek szívultrahangos vizsgálatai között maximum egy hónap telt el, amely id♯o alatt sem klinikai jelentőséggel bíró beavatkozás, sem állapotváltozás nem történt. A 91 adatpár elemzése során varianciaanalízissel határoztuk meg az egy betegen belüli mérések variabilitását.Eredmények: A 12 mm-es cutoff-érték közelében a mérési bizonytalanság nem csökkent, értéke olyan, mint a nagyobb valószín©uséggel hipertrófiás, illetve nem hipertrófiás esetekben. A mérési eredménynek a 12 mm-es cutofftól ?1 mm-es eltérése esetén 82%-os bizonyosság adódott arra vonatkozóan, hogy a szeptum tényleges vastagsága a cutofftól a vélelmezett irányban tér el.Konklúzió: A cutofférték közelében hasznosabb lenne a mérési pontosság növelése, amelyre lehet♯oséget adhat az M-mód mérés kapcsán a Resolution funkció használata, illetve a parasternalis hossz- és keresztmetszeti képen is elvégzett mérés. A balkamra-hipertrófia diagnózisát segítheti a bal kamra tömegének számítása,valamint az ultrahang és EKG-jelek együttes értékelése.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
echokardiográfia
balkamra- hipertrófia
mérési bizonytalanság
Megjelenés:Cardiologia Hungarica. - 41 (2011), p. 15-20. -
További szerzők:Kardos László (1970-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos) Bednárszky Ildikó (1972-) (orvos, kardiológus) Bene Orsolya (1980-) (kardiológus) Bódi Annamária (1957-) (kardiológus) Daragó Andrea (1972-) (orvos, kardiológus) Fülöp Tibor (1957-) (kardiológus) Homoródi Nóra (1974-) (kardiológus) Péter Andrea (1967) (kardiológus) Rácz Ildikó (1973-) (kardiológus) Hegedűs Ida (1951-) (kardiológus) Kertész Attila Béla (1973-) (kardiológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1