Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM051201
Első szerző:Simkovics Enikő
Cím:Első hazai tapasztalat a rheumatoid arthritis rituximabkezelésével : egy polirezisztens beteg esete / Simkovics Enikő, Besenyei Tímea, Szabó Zoltán, Szentpétery Ágnes, Szodoray Péter, Szűcs Gabriella, Szántó Sándor, Szekanecz Zoltán
Dátum:2007
Megjegyzések:BEVEZETÉS ? Az időrendben első hazai, rituximabbalkezelt rheumatoid arthritises beteg kórlefolyásátismertetjük.ESETISMERTETÉS ? A beteg korábban többfélebázisterápiára refrakternek bizonyult; mindhárom elérhető TNF-gátlót kipróbáltuk nála, de ezeketrészben ineffektivitás, részben mellékhatások miattabba kellett hagyni. A rituximab hatására szubjektívklinikai javulás következett be, amit a rheumatoidfaktor és az anti-CCP csökkenése kísért. A DAS28alapján a klinikai aktivitás csak a 18. hét után csökkent,pedig a tapasztalatok alapján a betegek nagyrészénél már a 16. hét előtt javulás észlelhető. A B sejtekeltűntek a keringésből, ezzel párhuzamosanátmenetileg nőtt az aktivált T-sejtek aránya. A Bsejtek18 hét után kezdtek ismét megjelenni a perifériásvérben.KÖVETKEZTETÉS ? Az irodalmi adatok szerint arituximabot minél korábban, lehetőleg már az első TNF-gátló kudarca esetén érdemes alkalmazni.Esetünk azonban azt sugallja, hogy a rituximabotakár multirezisztens, korábban több biologikumotkipróbált betegen is sikerrel alkalmazhatjuk.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
TNF-?
biológiai terápia
rituximab
rheumatoid arthritis
gyulladásos reumatológiai kórképek
Megjelenés:Magyar Immunológia. - 6 : 3 (2007), p. 42-47. -
További szerzők:Besenyei Tímea (1980-) (reumatológus, belgyógyász) Szabó Zoltán (1970-) (belgyógyász, reumatológus) Szentpétery Ágnes (1978-) (reumatológus) Szodoray Péter (1973-) (belgyógyász, orvos) Szűcs Gabriella (1963-) (belgyógyász, allergológus és klinikai immunológus, reumatológus) Szántó Sándor (1968-) (belgyógyász, reumatológus) Szekanecz Zoltán (1964-) (reumatológus, belgyógyász, immunológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1