Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM055393
Első szerző:Nagy János (agrármérnök, mérnök-tanár)
Cím:A foglalkoztatás és a jövedelemviszonyok hatása a régiók fejlődésére / Nagy János, Harsányi Gergely, Jánosy Orsolya, Harsányi Endre, Nagy Orsolya
Dátum:2014
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Egy térség gazdasági helyzetét alapvetően meghatározza a foglalkoztatottság mértéke, az aktív népesség száma, összetétele. Fenntartható gazdasági növekedés nem lehetséges megfelelő számú és képzettségű munkavállaló nélkül.A foglalkoztatottak, vagyis a gazdaságilag aktívak arányát tekintve Magyarország lényegesen elmarad nemcsak Nyugat-Európától, hanem az EU-hoz újonnan csatlakozott országok értékeitől is. Az elmaradásnak egyik oka a részmunkaidős foglalkoztatás csekély gyakorisága, másik oka, hogy jelentősen csökkent a megyében a kiemelkedő szereppel bíró mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma.A megye lakosságának foglalkoztatottsága majdnem azonos szintű, mint az Észak-alföldi régióé. Az országos átlagnál rosszabb. Az aktivitási arány, vagyis a foglalkoztatottak és munkanélküliek együttes aránya a 15-74 éves népességen belül 3 százalékponttal elmarad az országostól.A munkanélküliek aránya a megye kistérségei között igen nagymértékben szóródik. A regisztrált munkanélküliek aránya a munkaképes korú állandó népességből Debrecenben a legkisebb, a Hajdúhadházi kistérségben a legnagyobb. A munkanélküliségen belül a pályakezdők munkanélkülisége további problémát vet fel.A megyében foglalkoztatottak összetétele eltér az országostól. A gazdasági ágak szerinti összetételben a mezőgazdaság, vad-, erdő- és halgazdaság, termelőágak országosnál nagyobb súlya jellemző. A szolgáltató ágak közül a versenyszférába tartozó pénzügyi tevékenység, ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatások részaránya kisebb, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nagyobb az országos átlagnál.Az egy adófizetőre jutó személyi jövedelemadó-alapot képező jövedelem nagyságában a munkanélküliséggel azonos területi eltérések tapasztalhatók. Az Észak-alföldi régió jövedelemelmaradása az országos átlagtól elsősorban a munkajövedelmeknél jelentkezik, ahol az elmaradás 23%-os, míg a társadalmi jövedelemnél csak 5%. Összességében az Észak-alföldi régió jövedelem és kiadási adatai nem kedvezőek.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Regionális tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
gazdasági stabilitás
foglalkoztatás
jövedelmi viszonyok
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 60 (2014), p. 15-19. -
További szerzők:Harsányi Gergely (1978-) (agrármérnök) Jánosy Orsolya (1974-) (angol nyelv és irodalom és német nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár) Harsányi Endre (1976-) (agrármérnök) Nagy Orsolya (1989-) (regionális tudományok)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1