Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM055399
Első szerző:Nagy János (agrármérnök, mérnök-tanár)
Cím:A vidékfejlesztés államháztartási forrásai és területi megoszlása / Nagy János, Sinóros-Szabó Botond, Harsányi Gergely, Nagy Orsolya, Harsányi Endre
Dátum:2014
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:A vidékfejlesztésnek, így a megyék gazdasági fejlesztésének három államháztartási forrása van. Az ön kormányzati, a központi költségvetési és a munkaerő-piaci alap forrása. A vidékfejlesztés önkormányzati forrásaihoz az államháztartás előirányzatai alapján jelenleg öt előirányzat tartozik. Ezek - a foglalkozási gondokkal küzdő települések támogatása, - a többcélú kistérségek támogatása, - az önhibáján kívül nehéz helyzetbe került települések támogatása, - a közműfejlesztési támogatás, - az üdülőhelyi támogatás. A beruházások növelésének lehetősége az EUforrásokból való bővítés. A strukturális változás iránya kedvező, az utóbbi években nőtt a gazdaságfejlesztési program és a regionális fejlesztések aránya, de részesedésük továbbra is alacsony. Kevésbé kedvező jelenség a vidékfejlesztés szempontjából fontos agrár- és vidékfejlesztési program aránya, továbbá hogy némileg mérséklődött, de még mindig magas a humán- és a társadalomfejlesztés részesedése. A regionális programokon kívül a költségvetési tör vény nem határozza meg a keretek területi leosztását, csak szakmai felhasználási célokat, amiből következtet ni lehet, hogy melyek a megyei fejlesztéshez igényelhető források.Az Észak-alföldi régió 2008?2011 közötti években 13?15%-os részesedése közelítette a 14,7%-os lakosság arányt. 2012-ben történt meg az a fordulat, amiben tükröződött a régió fejlesztésének szükségessége. Ebben az évben nemcsak az arány, hanem a fejlesztés forrásának abszolúttömege is nőtt. Így, míg a régió 2010-ben 16,9 milliárd, 2011-ben 31,4 milliárd, 2012-ben 56,3 milliárd forinttal gazdálkodhat, illetve gazdagodhat.Ehhez céltudatos felhasználási struktúrára van szükség.A fejlesztési célok megoszlása magyarázatot ad Hajdú-Bihar megye gazdasági teljesítményének lemaradására. A régió négy évre rendelkezésre álló fejlesztési forrásaiból mindössze 12,2%-ot fordított gazdaság-fejlesztésre.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Regionális tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
vidékfejlesztés
államháztartás
EU források
szociális ellátás
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 61 (2014), p. 73-77. -
További szerzők:Sinóros-Szabó Botond (1948-) (mezőgazdasági gépészmérnök) Harsányi Gergely (1978-) (agrármérnök) Nagy Orsolya (1989-) (regionális tudományok) Harsányi Endre (1976-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL 856 41
DOI
Borító:
Rekordok letöltése1