Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM057807
Első szerző:Tóth János Attila (ökológus)
Cím:A klímaváltozás hatása a Síkfőkúti cseres-tölgyes avarprodukciójára és talajdinamikai folyamataira / Tóth János Attila, Krakomperger Zsolt, Kotroczó Zsolt, Koncz Gábor, Veres Zsuzsa, Papp Mária
Dátum:2008
Megjegyzések:A Síkfőkút Project hosszú távú meteorológiai adatsorai szerint az erdő az elmúlthárom évtized folyamán melegebbé és szárazabbá vált. A klímaváltozás hatására azerdő fafaj összetétele kedvezőtlen irányban megváltozott, amire jellemző a kocsánytalantölgy erőteljes visszaszorulása, az elcseresedés és az eljuharosodás. A fafajok minőségiés mennyiségi összetételének hosszú távú változását a lombavar produkció változása jólköveti, a teljes lombavar produkció az eddigi vizsgálataink szerint kis mértékbencsökkent. A hosszú távú szabadföldi avarmanipulációs kísérleteink szerint, a csökkenőavarinput hatására, már 4-5 év múlva csökkent a talaj pH, a baktérium- és gombaszám,a talajenzimek aktivitása és a talajlégzés. Romlott a talaj hőháztartása is, a vékonyodóavartakaró nyáron melegebb, télen hidegebb szélsőséges talajhőmérséklet kialakulásáteredményezte. A talajhőmérséklet növekedése a talajlégzést exponenciálisan növelte. Atalajból történő többlet CO2 kiáramlás pozitív visszacsatolásban tovább fokozhatja azüvegházhatást, a globális felmelegedést.
ISBN:978-963-9909-03-8
Tárgyszavak:Természettudományok Környezettudományok konferenciacikk
cseres-tölgyes erdő
avarmanipuláció
klímaváltozás
Megjelenés:Talajvédelem. - Különszám (2008), p. 543-554. -
További szerzők:Krakomperger Zsolt (1980-) (biológia tanár) Kotroczó Zsolt (1975-) (biológus, ökológus) Koncz Gábor (1984-) (biológus) Veres Zsuzsa (1984-) (környezetkutató) Papp Mária (1952-) (biológus, botanikus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1