Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM061449
Első szerző:Gálya Bernadett (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Pálfai-féle aszályossági index és a Normalizált Csapadék Index összehasonlítása az Észak-Alföldi Régióban / Gálya Bernadett, Nagy Attila, Blaskó Lajos, Dályai Boglárka, Tamás János
Dátum:2015
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Magyarországon a mezőgazdaság mindig kiemelkedő jelentőségű gazdasági, termelő tevékenység volt, jelentős szerepet játszott a társadalom fenntarthatósága, az emberek munkalehetősége és élelmiszerrel való ellátása területén. Hazánk természeti adottságai mezőgazdasági termelés szempontjából az átlagosnál kedvezőbbek, mivel több, mint 4,5 millió ha mezőgazdasági termelésre alkalmas, művelhető földterülettel rendelkezünk. A mezőgazdasági termelést számos tényező befolyásolhatja, többek között az éghajlat, a hidrológiai viszonyok, a talajadottságok és az emberi tevékenység. Az éghajlat meghatározza a terméseredmény minőségét és mennyiségét. Hazánk éghajlata igen változékony, nagy térbeli és időbeli szélsőségeket mutat. Ennek következtében hazánkban az aszályos évek egyre gyakoribbá váltak (2003, 2007, 2009, 2012), amely a termésátlagok csökkenésében is megmutatkozik. A jelen kutatás során 2003-2012 között Debrecen és térségére összehasonlítottuk a Pálfai-féle aszályossági (PAI) és a Standardizált Csapadék Indexeket (SPI). A PAI számításához szükséges adatokat egy helyi meteorológiai állomás által szolgáltatott csapadék és hőmérséklet adataiból számítottuk, míg az SPI-3 indexek értékeit az Európai Aszályközpont adatbázisából töltöttük le. Ennek segítségével összehasonlítottunk egy lokális és regionális léptékű aszály vizsgálatot. Továbbá vizsgáltuk az SPI-3, talajnedvesség anomáliák és PAI értékeit a búza és a kukorica termésátlagaival 2003-2012 között.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
PAI
SPI-3
talajnedvesség anomáliák
Debrecen
aszály
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 63 (2015), p. 59-64. -
További szerzők:Nagy Attila (1982-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Blaskó Lajos (1947-) (agrármérnök) Dályai Boglárka Tamás János (1959-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1