Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM064879
Első szerző:Kovács Csilla (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök)
Cím:A fertőző tőkeelhalásban részt vevő kórokozó gombák izolálása a Tokaji borvidékről / Kovács Csilla, Peles Ferenc, Xie Hongtao, Bihari Zoltán, Sándor Erzsébet
Dátum:2014
ISSN:0231-2956
Megjegyzések:A szőlőtőke korai elhalása a szőlőültetvények egyik legpusztítóbb betegsége, mely egyre komolyabb gazdasági károkat okoz világszerte. A szőlő fás részeiben található gombák okozta különböző betegségeket, illetve betegségtípusokat összefoglalóan szőlőtőke betegségként (?Grapevine Trunk Diseases" - GTD) nevezik. Ide tartozik például az esca, a Petri betegség, a botrioszfériás elhalás, a fekete kordonkar elhalás. A GTD komplex betegség, melynek kialakításában biotikus és abiotikus tényezők is szerepet játszanak. A betegség jelentkezhet akut formában (apoplexia), illetve krónikus formában is. Kialakításában többféle kórokozó (pl. Phaeocremonium aleophilum, Phaeomoniella chlamydospora, Eutypa lata, Fomitiporia mediterranae, Diplodia seriata) szerepét bizonyították. A megbetegedést nemcsak egy kórokozó okozza, hanem egyszerre több faj is szerepet játszhat a kialakításában. Az abiotikus tényezők közül a csapadék, a hőmérséklet szerepét valószínűsítik (Bertsch et al, 2012).Vizsgálataink célja a szőlőtőke betegségek (GTD) kialakításában szerepet játszó gombák felmérése a tokaji borvidéken.Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet területéről, a Bakonyi dűlőből négy különböző időpontban (2013.05.06., 2013.05.21., 2013.05.27., 2013.06.03.) gyűjtöttek mintákat az intézet munkatársai. Az összesen 209 izolált endofita gombából eddig 95 minta molekuláris identifikációját végeztük el az ITS szekvenciák alapján.A Botryosphaeriaceae családba tartozó minták szekvenciáit a típustörzsek deponált ITS szekvenciáival is összehasonlítottuk.A tarcali területről származó minták izolátumai (99 izolátum) közül a fajok 9 családba voltak sorolhatóak. A Botryosphaeriaceae családba tartozók fordultak elő a legnagyobb arányban (73 faj), melyből 66 izolátumot Diplodia seriatanak (teleomorf: Botryosphaeria obtusa) azonosítottunk. Botryosphaeria stevensii (anamorf: Diplodia mutila) 6 izolátumból lett azonosítva. A Nectriaceae családból csak egy Gibberella zeae (anamorf: Fusarium graminearum) fajt találtunk. A Diaporthaceae családból egy Phomopsis volt kimutatható. A Sphaerioidaceae családból egy Phoma-t találtunk. A Pleosporaceae családba tartozó fajok közül 2 Alternaria alternatát, 3 egyéb Alternaria fajt és egy Epicoccum nigrum (syn: Epicoccum purpurasenc) fajt azonosítottuk. A Peniophoraceae családból is előfordult egy faj. 9 Mucor ramosissimust is azonosítottunk a Mucoraceae családból. A Xylariaceae családba tartozó Xylaria-t 4 izolátum, míg egyéb családba tartozó fajt 3 izolátum esetén találtunk.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
Tokaji borvidék
Tőkeelhalás
kórokozó gombák
Doktori iskola
Egészség- és Környezettudomány
Megjelenés:60. Növényvédelmi Tudományos Napok / szerk. Horváth József, Haltrich Attila, Molnár János. - p. 106. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Xie Hongtao (1985-) (Viticulture and Environment) Bihari Zoltán (1967-) (biológus) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Pályázati támogatás:4.2.4.A/2-11-1-2012-0001
TÁMOP
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
A növényi termékek minőségét meghatározó tényezők interaktív vizsgálata
COST FA1303
Egyéb
Sándor Erzsébet munkáját a Debreceni Egyetem belső kutatási pályázata támogatta.
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1