Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM066164
Első szerző:Szegedi Sándor (klimatológus)
Cím:A városklíma jellegzetességei és hatásai / Szegedi Sándor, Tóth Tamás, Lázár István, László Elemér
Dátum:2014
Megjegyzések:A harmadik évezred elején a városok robbanásszerű növekedésének eredményeként a Föld népességének közel fele - hozzávetőleg 3 milliárd fő - él városokban. Az urbanizáció gyorsulása a vele járó környezeti problémák felerősödését is kiváltotta. A városilakosság gyarapodásával egyre nagyobb számú népességet érintenek közvetlenül a kedvezőtlen környezeti hatások. Közöttük fontos helyet foglalnak el a meteorológiai, éghajlati következmények. Alapvető jelentőségű a felszín fizikai jellemzőinek és a levegőösszetételének megváltozása a beépített területeken, amelyek legszembetűnőbb hatása a levegőminőség romlása, ezenkívül azonban szinte az összes meteorológiai elem megváltozik kisebb-nagyobb mértékben a külterülethez képest. A városklíma kifejezésösszefoglalóan azt fejezi ki, hogy a települések beépített területén sajátos helyi klíma, azaz a város környéki területekétől eltérő éghajlat jön létre. A városklíma jelenségeiközül e munka keretében az egyik fontos éghajlat-módosulással, a városok területén a környező beépítetlen felszínekhez viszonyítva kialakuló hőmérsékleti többlet, az úgynevezett városi hősziget (urban heat island - UHI) vizsgálatával foglalkozunk.
ISBN:978 963 05 9540 7
Tárgyszavak:Természettudományok Földtudományok könyvfejezet
városklíma
energiaszükséglet
Megjelenés:Fenntartható energetika megújuló energiaforrások optimalizált integrálásával / szerk. Kalmár Ferenc. - p. 51-81. -
További szerzők:Tóth Tamás (1982-) (klimatológus) Lázár István (1986-) (geográfus) László Elemér (1987-) (meteorológus előrejelző szakiránnyal)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0041
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1