Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM067885
Első szerző:Skopkó Boglárka Emese (fogszakorvos)
Cím:Fluoroquinolonok okozta elváltozások vizsgálata a nyálmirigyek beidegzésében szereplő struktúrákban / Skopkó Boglárka Emese, Bácskai Tímea, Deák Ádám, Matesz Klára, Kelentey Barna
Dátum:2012
Megjegyzések:A fluorokinolonok a kinolonok fluorozott származékai és elsősorban légúti és húgyúti infekciók fellépésekor alkalmazzák. Osteomyelitisek kezelésekor több héten át tartó adagolásuk is lehetséges. Krónikus kezelés hatására a nyálmirigy acinusok atrófiája figyelhető meg, amelynek hátterében perifériás idegrendszeri hatások feltételezhetőek. Korábbi vizsgálatainkban kimutattuk a substance P (SP) és calcitonin gén rokon peptid (CGRP) tartalmú idegvégződések számának csökkenését patkány nyálmirigyekben. Irodalmi adatok eredménye alapján ismert, hogy a nyálmirigyekben előforduló hízósejtek idegnövekedési faktort (nerve growth factor, NGF) termelnek, amely a neuronok túléléséhez szükséges. Az NGF hiánya a perifériás idegekben degenerációs folyamatot indíthat el, amelynek következtében megváltozhat a neuropeptidek (pl. serotonin, Ser) termelése. Jelen munka célja a fluorokinolonok csoportjába tartozó pefloxacinnal történő kezelés következtében fellépő hízósejtszám változás, valamint a Ser immunoreaktív (IR) rostok kvalitatív és kvantitatív változásának vizsgálata.A kísérletek során felnőtt nőstény Wistar patkányokat 3 vagy 7 napon keresztül kezeltük intraperitoneálisan adagolt pefloxacinnal. A kontroll csoport fiziológiás sóoldatot kapott. A túlélési idő után az állatokat elaltattuk, majd transzkardiálisan perfundáltuk fiziológiás sóoldattal és paraformaldehid 4%-os oldatával. A fixálást követően eltávolítottuk a parotis és sublingualis nyálmirigyeket. A blokkokból 10 ?m-es paraffinos metszeteket készítettünk. A hízósejteket toluidinkékkel megfestett szövettani metszeteken vizsgáltuk. A serotoninerg rostokat pedig immunhisztomkémiai módszerekkel megfestett szövettani metszeteken számoltuk. Statisztikai értékelésre a Mann-Whitney próbát használtuk.Kísérleteink eredményeként azt találtuk, hogy a 3 napos kezelés után a hízósejtek és a serotoninerg rostok száma is sziginifikánsan emelkedett a kontroll csoporthoz képest, míg a 7 napos kezelés eredménye mindkét esetben a kontroll csoporthoz hasonló volt. A hízósejtek 15-20 ?m átmérőjűek, granuláltak és a mirigyek kötőszöveti rétegében, míg a serotoninerg rostok az acinusok körül találhatóak. A változások hátterében neuroinflammatorikus folyamatokat feltételezünk, amely a hízósejtekből felszabaduló mediátoroknak tulajdonítható. Az idegrostok számának kezdeti emelkedése az idegnövekedési faktor hatásának tulajdonítható, míg további adagolás esetén a inflammatorikus mediátorok által az idegrostok károsodása léphet fel, amely megkérdőjelezi a fluorokinolonok hosszú távú alkalmazásának javallatát.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idézhető absztrakt
nyálmirigyek
Megjelenés:Magyar Fogorvosok Egyesülete Árkövy Vándorgyűlés. - 2012 (2012), p. 110.
További szerzők:Bácskai Tímea (1974-) (biológus, neurobiológus) Deák Ádám (1974-) (állatorvos) Matesz Klára (1949-) (anatómus, neurobiológus) Kelentey Barna (1959-) (fogszakorvos)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1