Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM069017
Első szerző:
Kötelesné Suszter Gabriella (műszeres analitikus szakvegyész)
Cím:
A mintaelőkészítés véletlen hibájának meghatározása / Kötelesné Suszter Gabriella
Dátum:
2010
Megjegyzések:
Bár az utóbbi években egyre több szó esik arról, hogy a minta-előkészítés milyen nagy hangsúllyal járul hozzá a vizsgálati eredmény bizonytalanságához, hibájának becslésével még mindig igen kevés laboratórium foglalkozik. Pedig a mérési eredmény mérési bizonytalansággal együtt való megadása már nem új követelmény1,2. Az analitikai módszer egyes lépései bizonytalanságának ismerete azért is fontos, mert ha tisztában vagyunk az alkalmazott módszer "gyenge láncszemével", akkor tudjuk, hogyan lehet ezen javítani (Pl. egy sokkal hatékonyabb mintahomogenizálási technika alkalmazásával).A vizsgálati eredmény véletlen hibáját (SR) három fő komponens határozza meg: ? Mintavételből eredő hiba (SS)? A minta-előkészítésből eredő hiba (SSP)? Az analízis hibája (SA).Így a vizsgálati eredmény bizonytalanságát (SR) a hibaterjedés törvénye alapján az alábbi egyenlet írja le: (1)Az egyenlet szükség esetén további elemekkel bővíthető. Wallace és Kratochvil3 kidolgoztak egy módszert a mintavétel hibájának becslésére és tanulmányozták annak összetevőit az Ingamells és Visman4 által bevezetett mintavételi állandó alkalmazásával.A továbbiakban az Ambrus és társai5 által kidolgozott módszer kerül részletezésre, mellyel becsülhető a minta-előkészítés hibája és hatékonysága. Ambrus a mintavételi állandót alkalmazta a növényvédőszer-maradékok meghatározásánál arra, hogy kiszámolja annak az extrakcióra kerülő részmintának a tömegét, amivel a minta-előkészítésből eredő változékonyság egy meghatározott szinten tartható.
ISBN:
978-963-88947-1-7
Tárgyszavak:
Természettudományok
Környezettudományok
könyvfejezet
mintaelőkészítés
mintavételi állandó
mintaelőkészítés véletlen hibája
Megjelenés:
Élelmiszer-biztonság megítélési módszerei / szerk. Ambrus Árpád. - 2. köt., p. 703-716. -
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v7.5.23
© 2021
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.