Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM069495
Első szerző:Harangi Mariann (belgyógyász, endokrinológus)
Cím:Az LDL aferezis helye a lipidcsökkentésben a PCSK9 gátlók bevezetését követően / Harangi Mariann, Juhász Lilla, Nádró Bíborka, Paragh György
Dátum:2017
Megjegyzések:A familiáris hypercholesterinaemia (FH) egy genetikai kórkép, melyet a jelentősen emelkedett low-density lipoprotein koleszterin (LDL-C) szint és a korai kardiovaszkuláris megbetegedés jellemez. Mind heterozigóta, mind homozigóta formában agresszív lipidcsökkentő kezelést igényel. A sztatin kezelés monoterápiában vagy más orális lipidcsökkentőkkel kombinálva többnyire nem elegendő az LDL-C terápiás cél eléréséhez. A szelektív LDL aferezis kezelés az LDL-C szintet akutan 50-70%-kal csökkenti, melynek következtében az LDL-C szint időátlaga 20-40%-kal csökken. Egyfelől a beavatkozás invazív, időigényes, költséges és széleskörűen nem elérhető. Másrészt azonban a lipidcsökkentésen túl az LDL aferezis számos egyéb kedvező hatással rendelkezik, például 60-80%-kal csökkenti a Lp(a) szintet, emellett antioxidáns, antiinflammatorikus és antithrombotikus hatást fejt ki. 2015-ben két, a proprotein konvertáz szubtilizin/kexin 9 (PCSK9) fehérjét gátló monoklonális antitestet vezettek be az LDL-C csökkentésére. Az alirocumab és az evolocumab egyaránt 55-60%-kal csökkenti az LDL-C szintet heterozigóta, míg 30%-kal homozigóta FH betegekben. Emellett a PCSK9 gátlók 19%-kal csökkentik a Lp(a) szintet is. A mellékhatás profiljuk kedvező. Bár kulcsfontosságú folyamatban lévő klinikai vizsgálatok eredményei szükségesek ahhoz, hogy bebizonyosodjon a PCSK9 gátlók kardiovaszkuláris kockázatcsökkentő hatékonysága és biztonságos hosszú távú alkalmazhatósága, a PCSK9 gátlók minden bizonnyal csökkentik az LDL aferezis kezelés igényét súlyos FH betegekben. Az alábbiakban áttekintjük a legújabb lipid irányelveket és az LDL aferezis kezelés helyét a lipidcsökkentésben.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
LDL aferezis
PCSK9 gátlás
familiáris hypercholesterinaemia
low-density lipoprotein
lipoprotein (a)
Megjelenés:Metabolizmus 15 : 2 (2017), p. 79-84. -
További szerzők:Juhász Lilla (1990-) (általános orvos) Nádró Bíborka (1992-) (általános orvos) Paragh György (1953-) (belgyógyász)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00005
GINOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1