Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM070022
Első szerző:Dajnoki Zsolt (molekuláris biológus)
Cím:A thymic stromal lymphopoietin szerepe a bőrben és egyéb barriereken / Dajnoki Zsolt, Kapitány Anikó, Béke Gabriella, Szegedi Andrea
Dátum:2017
Megjegyzések:A thymic stromal lymphopoietin (TSLP), a barrierek kiemelkedőfontosságú citokinje a külvilág ingereinek érzékelésébenés a megfelelő válasz közvetítésében játszikszerepet. Elsősorban epitheliális sejtek termelik és, mivelfontos epimmunom molekula, feladata a professzionális immunsejtekirányítása. A thymusban és a bélben konstitutívanfejeződik ki, ezzel szemben a légutakban és a bőrbeneddig elsősorban gyulladásos állapotokban írták le. Egyretöbb adat bizonyítja, hogy a homeosztázis fenntartásábanis kulcsszereplő, a dendritikus sejtek funkciójának irányításaáltal toleranciát biztosít a kommenzális mikrobiótávalszemben. A TSLP termelődésének és feladatainak jobb megismerésea jövőbeli kutatások fontos célpontja lesz, mivelpotenciális terápiás célpont lehet a barrierek működését javítanicélzó terápiák kifejlesztése során. Az összefoglalócél ja a TSLP-vel kapcsolatos aktuális ismeretek bemutatásakülönböző barrier felszíneken.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
thymic stromal lymphopoietin
bőr
barrier
keratinocyta
Megjelenés:Bőrgyógyászati és Venerológiai szemle 93 : 3 (2017), p. 119-125. -
További szerzők:Kapitány Anikó (1979-) (molekuláris biológus) Béke Gabriella (1987-) (molekuláris biológus) Szegedi Andrea (1964-) (bőrgyógyász)
Pályázati támogatás:OTKA-108421
OTKA
OTKA-112077
OTKA
GINOP-2.3.2-15-2016-00050
GINOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1