Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM070466
Első szerző:Szekanecz Zoltán (reumatológus, belgyógyász, immunológus)
Cím:Korai arthritis. Rheumatoid arthritis : még korábban? / Szekanecz Zoltán, Soós Boglárka, Surányi Péter, Szűcs Gabriella
Dátum:2017
Megjegyzések:Mivel az arthritises betegek beutalása és centrumba kerülésema is számos ponton késik, reálisan még ma iselsősorban a több éve fennálló rheumatoid arthritisben(RA) szenvedő betegeket látjuk. Az azonban egyértelmű,hogy minél korábban ismerjük fel és kezeljük a betegséget(diagnosztikus és terápiás ablak), annál kedvezőbba kimenetel a strukturális és funkcionális károsodás,életminőség, munkavégzés szempontjából. Ezért azEULAR, a fennálló RA-re vonatkozó ajánlásai mellett, aközelmúltban ismét megjelentette a korai arthritis ellátásáravonatkozó ajánlásait, valamint definiálta a klinikailaggyanítható arthralgiát (clinically suspect arthralgia? CSA) is. Az ajánlásokon túl egyre jobban megismerjüka prediktív tényezőket, amelyek meghatározása segít adefinitív RA kialakulásának és a progresszió esélyénekmeghatározásában. Ami a kezelést illeti, a megszokottstratégiák mellett megjelentek az első, megelőző jellegűklinikai vizsgálatok is. Addig, amíg e gyógyszeres kutatásokeredményei napvilágra kerülnek, a nem gyógyszeres,életmódi megelőzésnek különös jelentősége van.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
arthritis
rheumatoid arthritis
korai arthritis
nem differenciált arthritis
klinikailag gyanítható arthralgia
EULAR ajánlások
kimenetel
biomarkerek
Megjelenés:Magyar Reumatológia 58 : 2 (2017), p. 83-94. -
További szerzők:Soós Boglárka (1988-) (általános orvos) Surányi Péter (reumatológus) Szűcs Gabriella (1963-) (belgyógyász, allergológus és klinikai immunológus, reumatológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1