Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM072269
Első szerző:Kerekes György (belgyógyász, kardiológus, angiológus)
Cím:Kardiovaszkuláris morbiditás és mortalitás arthritisekben és autoimmun kórképekben / Kerekes György, Soltész Pál, Szekanecz Zoltán
Dátum:2018
Megjegyzések:Gyulladásos reumatológiai és autoimmun kórképekben felgyorsult ateroszklerózis és fokozott kardiovaszkulá-ris (cv) morbiditás és mortalitás figyelhető meg. Az ateroszklerózis kialakulásában a szisztémás gyulladásos ésautoimmun jelenségek szerepe az elsődleges, ugyanakkora hagyományos rizikófaktorok hatása is kifejezett. Apatogenezis kiemelt részét képezik a gyulladásos sejtek és mediátorok, valamint bizonyos autoantitesteknekatherogén hatása is bizonyított. Ezért az autoimmun/gyulladásos betegeket, még cv betegség hiányában is,rendszeresen szűrni kell az elterjedt rizikófelmérő pontrendszerek valamelyikével. A hagyományos vaszku lopro -tekció (antihipertenzívumok, statinok) mellett elsődleges az alapbetegség remissziójának elérése gyulladáscsökkentőkkelés bázisterápiás szerekkel. Az ismert ?testsúly-paradoxon" és ?lipid-paradoxon" miatt a testsúlyt, avérzsírokat és azok változását csak a gyulladásos aktivitás visszaszorítása után javasolt mérni. A nem invazívultrahangos technikák is segíthetnek a pontos rizikófelmérésben. Az európai reuma liga (eular) tíz pontoskonkrét ajánlást fogalmazott meg az arthritises és autoimmun betegek cv szűrésével, prevenciójával és kezelésé-vel kapcsolatban, amelynek hazai adaptációja a konszenzus részét képezheti.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
arthritis
ateroszklerózis
kardiovaszkuláris betegség
rizikófaktor
biológiai terápia
krónikus gyulladás
Megjelenés:Metabolizmus. - 16 : 1 (2018), p. 9-16. -
További szerzők:Soltész Pál (1961-) (belgyógyász, kardiológus) Szekanecz Zoltán (1964-) (reumatológus, belgyógyász, immunológus)
Pályázati támogatás:K10073
OTKA
TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001
TÁMOP
GINOP-2.3.2-15-2016-00015
GINOP
GINOP-2.3.2-15-2016-00050
GINOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1