Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM073655
Első szerző:Benkő Szilvia (molekuláris biológus)
Cím:Kalandozás az interleukin-1, inflammaszóma és az autoinflammatorikus betegségek körül / Benkő Szilvia, Szamosi Szilvia, Szekanecz Zoltán
Dátum:2018
Megjegyzések:Az interleukin-1 (IL-1) központi szerepet játszik számos autoinflammatorikus kórképben, így a veleszületett láz szindrómákban,köszvényben, fiatalkori és feln©ottkori Still-kórban és még néhány más kórállapotban. Az IL-1-termelésben kiemeltszerepet játszik az inflammaszóma-komplex. Többféle inflammaszóma van, melyek közül az említett betegségekben azNLRP3 kiemelt jelent©oség©u. Az inflammaszóma-aktiválódás központi jelensége a kaszpáz-1 aktivációja, mely az IL-1? éréséteredményezi. Nem véletlen, hogy a különböz©o IL-gátló biologikumok (canakinumab, anakinra, rilonacept) igen hatékonyaka fenti kórképekben. A canakinumabbal kapcsolatban friss adatok jelentek meg. A CANTOS vizsgálatban csökkentettea kardiovaszkuláris események és a tüd©orák gyakoriságát.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
autoinflammatorikus kórképek
autoinflammáció
interleukin-1
inflammaszóma
köszvény
Still-kór
canakinumab
anakinra
rilonacept
Megjelenés:Immunológiai Szemle 10 : 1 (2018), p. 22-39. -
További szerzők:Szamosi Szilvia (1975-) (belgyógyász, reumatológus) Szekanecz Zoltán (1964-) (reumatológus, belgyógyász, immunológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1