Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM082686
Első szerző:Sztanek Ferenc (orvos)
Cím:A dyslipidaemia szerepe a kardiális autonóm neuropathia kialakulásában 2-es típusú diabeteses betegekben / Sztanek Ferenc, Jakab Áron András, Jebelovszki Éva, Gaszner Balázs, Páll Dénes, Kempler Péter, Harangi Mariann
Dátum:2019
ISSN:1217-372X
Megjegyzések:A 2-es típusú diabetes mellitushoz számos mikrovaszkuláris szövődmény, többek között disztális perifériás polyneuropathia és kardiális autonóm neuropathia (CAN) társulhat, melyek mindegyike hozzájárul a diabeteshez társuló kedvezőtlen morbiditási és mortalitási statisztikákhoz. Számos, nagy betegszámon elvégzett klinikai vizsgálat igazolta, hogy a T2DM-hez társuló dyslipidaemia hozzájárul a neuropathia kialakulásához és progressziójához, a vércukorkontrolltól függetlenül. Az atherogén dyslipidaemiát az emelkedett szérum trigliceridszint, az alacsony high-density lipoprotein koleszterin szint és a kicsi, sűrű low-density lipoprotein részecskék gyakoribb előfordulása jellemzi. Számos korábbi vizsgálat eredménye igazolta, hogy a hypertriglyceridaemia és az egyéb lipideltérések szignifikáns és független előrejelzői a CAN megjelenésének, és a CAN prevalenciája gyakoribb magasabb lipidprofil kockázati értékek esetén. Ezek az adatok arra utalnak, hogy a lipidszintek jelentős hatást gyakorolnak a CAN kialakulására, mely segíthet megérteni biológiai szerepüket is.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
2-es típusú diabetes mellitus
kardiális autonóm neuropathia
dyslipidaemia
hypertriglyceridaemia
nagy sűrűségű lipoproteinfrakció
Megjelenés:Diabetologia Hungarica. - 27 : 4 (2019), p. 213-220. -
További szerzők:Jakab Áron András (1990-) (orvos) Jebelovszki Éva Gaszner Balázs (Neuroanatómia) Páll Dénes (1967-) (belgyógyász, kardiológus) Kempler Péter (1954-) (belgyógyász, diabetológus) Harangi Mariann (1974-) (belgyógyász, endokrinológus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00009
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1