Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM085728
Első szerző:Csorba Péter (geográfus)
Cím:Hazai tájak működésének veszélyeztetettsége új klímaváltozási előrejelzés alapján / Csorba Péter, Blanka Viktória, Vass Róbert, Nagy Richárd, Mezősi Gábor, Burghard Meyer
Dátum:2012
ISSN:1216-4585
Megjegyzések:A REMO és az ALADIN klímamodellek adatait felhasználva kapcsolatot kerestünk az éghajlati indikátorok és a kiválasztott tájműködési jelenségek gyakoriságának várható változása között. Az éghajlati indikátorokat a 2021?2050, illetve a 2071?2100 közötti évtizedekre nézve hasonlítottuk össze az 1961?1990 közötti három évtized bázisadataival. Munkánk során az egyik fontos kérdés volt, hogy a kiválasztott tájműködési jelenségeket ? a talajeróziót, a deflációt, az aszályt, a villámárvizeket és a lejtős tömegmozgásokat ? melyik éghajlati elemmel hozzuk kapcsolatba. A másik lényeges kérdés az volt, hogy a klímaelemek várható változását milyen táji keretekre vonatkoztassuk. Úgy gondoljuk ugyanis, hogy elérkezett az ideje, hogy a tájkutatás földrajzi következtetéseket vonjon le az éghajlat-változási előrejelzésekből. A klímamodellek adatsűrűségéhez igazodva 18 mezorégiót határoltunk el, amely egységek kissé különböznek az ismert középtájbeosztástól. Az új területfelosztás során arra törekedtünk, hogy egy-egy mezorégió természetföldrajzi adottságai és földhasználata miatt hasonló módon reagáljon a fontos éghajlati elemek változására. Munkánk további célkitűzése annak elemzése lesz, hogy a mezorégiók tájműködési következményei milyen tájvédelmi, tájtervezési, tájgazdálkodási intézkedéseket, javaslatokat tesznek szükségessé. A természeti katasztrófákat érintő vizsgálat továbbá területileg is megjelölheti azokat az egységeket, amelyeket már a VAHAVA projekt is érintett, és az elemzések idő- és térbeli előrevetítései a középtávú területfejlesztési tervek jó támogatói lehetnek (FARAGÓ T. et al. 2010).
Tárgyszavak:Természettudományok Földtudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
REMO and ALADIN climate models
effect of climate change
klímaváltozás hatása
mesoregions of Hungary
landscape sensitivity
natural hazards
Megjelenés:Természetvédelmi közlemények. - 136 (2012), p. 237-253. -
További szerzők:Blanka Viktória Vass Róbert (1980-) (geográfus) Nagy Richárd (1983-) (geográfus) Mezősi Gábor (1952-) (geográfus) Meyer, Burghard C.
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1