Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM085968
Első szerző:Mikóné Hamvas Márta (biológus)
Cím:Mikrocisztin-LR hatása a mustár csíranövények sziklevelének pigmentösszetételére és fotoszintetikus aktivitására / M-Hamvas Márta, Veres Szilvia, Mészáros Ilona, Máthé Csaba, Borbély György
Dátum:2002
ISSN:0018-1323
Megjegyzések:A mikrocisztin-LR (MC-LR) a tesztnövényként alkalmazott mustár csíranövények sziklevelein jellegzetes morfológiai változásokat okoz: a MC-LR kezelt csíranövények sziklevelei növekedésükben, zöldülésük mértékében elmaradnak a kontroll növények szikleveleitől és nekrotikus foltok jelennek meg rajtuk. A megfigyelt tünetek a fotoszintetikus apparátus struktúrájának és működésének zavarát jelzik. A változások hátterének felderítésére meghatároztuk a MC-LR kezelt nyolc napos csiranövények szikleveleinek a pigment-összetételét. A fotoszintetikus pigment tartalom mellett klorofill-fluoreszcencia indukciós módszerrel vizsgáltuk a fotoszintézis hatékonyságát. Eredményeink bizonyították, hogy MC-LR hatására a csíranövények szikleveleiben drasztikusan csökken a száraz tömegre vonatkoztatott klorofill(a+b) és összkarotinoid tartalom A karotinoidok összmennyiségének csökkenése mellett a pigmentek aránya is változást mutat. A MC-LR már 5 pg mL'1 koncentrációban befolyásolja a sziklevelekben zajló fotoszintézis primer folyamatait; csökkentve a mustár sziklevelekben zajló fotoszintézis potenciális és aktuális hatékonyságát A két változó közül a PSI1 aktuális hatékonysága érzékenyebben reagált a toxinkezelésre. A legnagyobb csökkenést az ún. vitalitási index (RFD) adatok mutatták, a mért legalacsonyabb RFD érték már stressz-állapotra utal.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok konferenciacikk
folyóiratcikk
Microcystis aeruginosa
mikrocisztin-LR
klorofill-fluoreszcencia
fotoszintetikus pigmentek
Megjelenés:Hidrológiai közlöny. - 82 : 1-12 Klsz. (2002), p. 80-82. -
További szerzők:Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Mészáros Ilona (1952-) (biológus) Máthé Csaba (1966-) (biológus) Borbély György (1943-) (biológus)
Pályázati támogatás:T22988
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1