Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM087757
Első szerző:
Mézes Lili (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:
A vágóhídról származó baromfi toll fizikai és kémiai kezelése / Mézes Lili
Dátum:
2010
ISSN:
1587-1282
Megjegyzések:
A baromfi feldolgozóipar egyik legnagyobb mennyiségben keletkező mellékterméke a nedves, mintegy 50-70% víztartalmú toll, melynek felhasználása konfekcionált termék előállításra illetve díszítési célokra nem alkalmas. Ez több millió tonnát jelent évente világszerte (Williams et al., 1991; Hegedűs et al., 1998). A tollban található keratin fehérje nehezen feltárható, így további hasznosítása előtt fizikai, kémiai és/vagy biológiai előkezelést szükséges alkalmazni, melynek a hasznosítás módjához kell igazodnia. A biogáz előállítást, mint lehetséges hasznosítási módot vettük alapul az általunk alkalmazott kezeléseknél. Az IFA (Tulln) Környezetbiotechnológiai laboratóriumában a tollat aprítottuk, majd az előzetes kutatások során leghatékonyabbnak ítélt 1:2-es arányban desztillált vízzel, vagy 1%-os NaOH-oldattal elegyítettük, majd mikrohullámú hőkezelést (70, 130, 160 ?C) alkalmaztunk 1 óra időtartamig. Az eredeti mintában a száraz-, szervesanyag-tartalmat, míg a pH-t, szén-, nitrogén-tartalmat a végtermékben is vizsgáltuk. A kapott korrelációs koefficiensek (R) és a hozzájuk tartozó szignifikanciaérték (Sig.) alapján megállapítottam, hogy az aprítás a C-, N-tartalmat és a pH-t nem befolyásolta egyik adalékanyag esetében sem. A hőmérséklet mindhárom vizsgált tényezőt befolyásolta. Desztillált víz alkalmazása mellett a hőmérséklet erős összefüggést mutatott a N-tartalommal és a pH-val, valamint gyenge-közepes összefüggést a szén-tartalommal. NaOH-os kezelés mellett a hőmérséklet erős összefüggést adott a C- és N-tartalommal, valamint közepes összefüggést a pH-val. Kutatásunk célja az volt, hogy meghatározzuk azt a módszert, mellyel hatékonyabban kezelhetjük a vágóhídról származó baromfi tollat biogáz célú további hasznosításhoz.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Állattenyésztési tudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
baromfi toll
mikrohullámú hőkezelés
NaOH-os kezelés
poultry feather
microwave heat treatment
treatment of NaOH-solution
Megjelenés:
Agrártudományi Közlemények. - 42 (2010), p. 51-56. -
Internet cím:
Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.