Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM088052
Első szerző:Szigeti Erika (Ph.D. hallgató)
Cím:Az ásványi anyag ellátottság értékelési lehetőségei szőr analízis alapján / Szigeti Erika, Komlósi István, Kátai János, Szabó Csaba
Dátum:2016
ISSN:0230-1814
Megjegyzések:A gazdasági állatok termelésének jelentős növekedése miatt az állatok táplálóanyag igénye, így mikroelem szükséglete is nőtt. Az állatok termelésére leginkább hatással levő környezeti tényezők egyike a táplálóanyag ellátás. Nagyon fontos hogy az állat korának, termelési szintjének és egészségi állapotának megfelelő minőségű és mennyiségű táplálóanyagot biztosítsunk. A szervezet szervetlen alkotóelemei közül a kalciumnak, foszfornak, nátriumnak, magnéziumnak, vasnak, mangánnak, réznek, cinknek, jódnak, szelénnek van jelentősége, bár az egyes elemek fontossága nagyon eltérő. Valószínű, hogy egyes ásványi elemek már a földi élet kezdetén szabályozó tényezőként működtek közre az anyagcsere folyamatokban. A gyakorlati szempontból jelentős elemek nagy részét a takarmány komponensek nem tartalmazzák kielégítő mennyiségben, ezért kiegészítésre szorulnak a keveréktakarmányokban. Ezért fontos az ellátottság ellenőrzése. Ennek egyik kézenfekvő módja a vérplazma ásványianyag tartalmának vizsgálata. A vérplazma ásványi anyag tartalma azonban széles határértékek között változhat, és csak az adott fiziológiai állapotról szolgáltat információt. Ezért a kutatók olyan reprezentatív szövetet kerestek, mely hosszabb időszakról szolgáltat adatot. Ezen kritériumoknak a szőr (gyapjú) megfelel, könnyű gyűjthetősége miatt egyszerű módszernek tekinthető. Ma már számos adat áll rendelkezésre mind humán, mind állattenyésztési vonatkozásban a haj, szőr, tollazat és gyapjú ásványianyag összetételére vonatkozóan, azonban az eredmények gyakran ellentmondásosak. A szőr illetve gyapjú gyűjtésének körülményei, annak színe, a vizsgálat előtti tisztítás és annak módja nagy hatással lehet a mért értékekre. A szőr külsejére tapadt izzadtság, faggyú és egyéb szennyeződések elsősorban a makroelemek mennyiségét befolyásolják. Ezekből ugyanis több lehet a felületre tapadt szennyeződésben, mint az egyes mikroelemekből. Számos ásványi anyag esetében igazolták az ellátottság felvétel és a szőrből analizált értékek közötti összefüggést. Ezért a jelen irodalmi áttekintés célja az ásványi anyag ellátottság és a szőranalízis eredményei közötti kapcsolat, a befolyásoló tényezők és a gyakorlati alkalmazhatóság vizsgálata szakirodalmi adatok alapján.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
szőr analízis
ásványi anyag ellátottság
Megjelenés:Állattenyésztés és takarmányozás. - 65 : 3 (2016), p. 82-93. -
További szerzők:Komlósi István (1960-) (agrármérnök) Kátai János (1950-) (biológus, hidrobiológus) Szabó Csaba (1968-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1