Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM090159
035-os BibID:
(cikkazonosító)9547 (scopus)85098229319 (wos)000602951800001
Első szerző:
Kalló Gergő (molekuláris biológus)
Cím:
Compounds with Antiviral, Anti-Inflammatory and Anticancer Activity Identified in Wine from Hungary's Tokaj Region via High Resolution Mass Spectrometry and Bioinformatics Analyses / Kalló Gergő, Kunkli Balázs, Győri Zoltán, Szilvássy Zoltán, Csősz Éva, Tőzsér József
Dátum:
2020
ISSN:
1661-6596 1422-0067
Megjegyzések:
(1) Background: Wine contains a variety of molecules with potential beneficial effects on human health. Our aim was to examine the wine components with high-resolution mass spectrometry including high-resolution tandem mass spectrometry in two wine types made from grapes with or without the fungus Botrytis cinerea, or "noble rot". (2) For LC-MS/MS analysis, 12 wine samples (7 without and 5 with noble rotting) from 4 different wineries were used and wine components were identified and quantified. (3) Results: 288 molecules were identified in the wines and the amount of 169 molecules was statistically significantly different between the two wine types. A database search was carried out to find the molecules, which were examined in functional studies so far, with high emphasis on molecules with antiviral, anti-inflammatory and anticancer activities. (4) Conclusions: A comprehensive functional dataset related to identified wine components is also provided highlighting the importance of components with potential health benefits.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Kémiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
metabolomics
wine
LC-MS
Functional food
high resolution mass spectrometry
Megjelenés:
International Journal Of Molecular Sciences. - 21 : 24 (2020), p. 1-20. -
További szerzők:
Kunkli Balázs
Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Szilvássy Zoltán (1957-) (belgyógyász, farmakológus, klinikai farmakológus)
Csősz Éva (1977-) (biokémikus, molekuláris biológus)
Tőzsér József (1959-) (molekuláris biológus, biokémikus, vegyész)
Pályázati támogatás:
GINOP-2.3.3-15-2016-00020
GINOP
Mádi Borakadémia
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.