Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM093340
Első szerző:Besenyei Tímea (reumatológus, belgyógyász)
Cím:Az endothelsejtek, a leukocytamigráció, a kemokinek és az angiogenezis jelentősége a gyulladásos reumatológiai kórképekben / Besenyei Tímea, Pákozdi Angéla, Végvári Anikó, Szabó Zoltán, Szekanecz Zoltán
Dátum:2008
Megjegyzések:Az endothelsejtek, a leukocyta-endothel kölcsönhatások és az angiogenezis kiemelt jelent©oség©u folyamatok a gyulladás kialakulásában, ezáltal az arthritisek és autoimmun kórképek patogenezisében. Ez a terület a kutatás és fejlesztés szempontjából igen forrongó, ezért id©or©ol id©ore át kell tekinteni a legújabb molekuláris mechanizmusokat és az ezeken alapuló új terápiás próbálkozásokat. A szerz©ok bemutatják az endothelsejtek f©obb funkcióit, a leukocyták érpályából való kilépésének és a gyulladás során zajló felhalmozódásuknak sejtes és molekuláris alapjait. Az endothelsejtek számos mediátort ? így interleukin- 1-et (IL-1), IL-6-ot, IL-8-at és chemokineket ? termelnek. A leukocyta-endothel adhézióban els©osorban a ?1- és ?3-integrinek és a szelektinek (E-, Lés P-szelektin), valamint ligandjaik vesznek részt. Az utóbbi évek kutatásai tárták fel több gyulladásos mediátor ? citokin, kemokin, mátrixbontó enzim ? angiogén, illetve angiosztatikus tulajdonságát. Kiemelt fontosságúak a hypoxia, a vascularis endothelialis növekedési faktor (VEGF), angiopoetin rendszer és a ?3-integrinek által közvetített mechanizmusok. Újabb ismeretekre tettünk szert a sejtadhézió, a sejtmigráció és az angiogenezis szabályozása terén is. A sejtadhézió-, kemokin- és angiogeneziskutatás fontos gyakorlati, klinikai perspektívákat vetít elénk, els©osorban a gyulladásgátlás és a rákellenes terápia területén, mivel számos molekula válhat terápiás célponttá. A VEGF-antagonisták, az integrin elleni antitestek, a kemokin- és kemokinreceptor-gátlók, a thalidomid a fejlesztés els©o vonalában állnak.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
gyulladás
arthritis
autoimmun betegségek
sejtadhézió
integrinek
chemokinek
angiogenezis
Megjelenés:Magyar Immunológia. - 7 : 1-2 (2008), p. 4-21. -
További szerzők:Pákozdi Angéla Végvári Anikó (belgyógyász, III. sz. Belgyógyászati Klinika) Szabó Zoltán (1970-) (belgyógyász, reumatológus) Szekanecz Zoltán (1964-) (reumatológus, belgyógyász, immunológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1