Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM095744
Első szerző:Málnás Kristóf (biológus-ökológus)
Cím:A genetikai variabilitás generációk közti megoszlása a tiszavirágnál [Palingenia longicauda (Olivier, 1791)] / Málnás Kristóf, Zubor Ákos, Lengyel Szabolcs, Prokisch József, Dévai György
Dátum:2006
ISSN:0018-1323
Megjegyzések:A tiszavirág (Palingeni a longicauda) lárvái három évig tartó egyedfejlődéssel érik el a szubimágó, ill. az imágó állapotot, majd a rajzás és a tojásrakás után az adott generáció elpusztul. A generációk a faj életmenetéből következően nem fedik át egymást , s igy kicsi az esélye a generációk közötti génáramlásnak . Ha ez valóban így van, akkor elképzelhető , hogy még az egy helyen előforduló generációk között is genetikai különbségek vannak. Vizsgálatunkban ezt a hipotézist teszteljük egy felső-tiszai tiszavirágtelepről származó tiszaviráglárvák három korcsoportja közötti genetikai variabilitás megoszlásának tanulmányozásával. A vizsgálatot P C R technikával kombinált AFLP (Amplified Fragment Length Polymorphism) módszerre l végeztük. Célunk a testméret alapján felállított, feltehetően egy-, két-, ill. hároméves (kirepülés előtti) lárvális korcsoport-kategóriák megalapozottságának , valamint a generációk közötti izoláció mértékének vizsgálata volt. Előzetes eredményeink szerint egyértelmű genetikai különbségek mutathatók ki a generációk , vagyis az azonos mérettartományba tartozó egyedek csoportjai között . Ezek szerint a generációk közti átfedés nem jelentős, s így elképzelhető , hogy a vizsgált tiszavirágtelepen a lárvák három egymástól időben izolálódott populációhoz tartoznak.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
tiszavirág (Palingeni a longicauda)
szemivoltin életciklus
generációk
AFLP
genetikai variabilitás
Megjelenés:Hidrológiai Közlöny. - 86 : 6 (2006), p. 73-75. -
További szerzők:Zubor Ákos (agrár) Lengyel Szabolcs (1971-) (biológus) Prokisch József (1966-) (vegyész) Dévai György (1942-) (ökológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1