Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM096250
Első szerző:Pálfi Xénia (biológus)
Cím:Orvosi olajkészítmény tesztelése növényvédelmi szempontból két különböző szőlőfajtán / Pálfi Xénia, Bisztray György, Villangó Szabolcs, Deák Tamás, Pálfi Zita, Karácsony Zoltán, Zsófi Zsolt
Dátum:2015
ISSN:1217-9337
Megjegyzések:Napjainkban az integrált növényvédelem nagy hangsúlyt fektet az új alternatív technológiák keresésére, vizsgálatára és használatára. Cél a kémiai védekezés különböző problémáinak (a szerek magas előállítási költsége, a velük szembeni rezisztencia kialakulása, környezetszennyezés) leküzdése és enyhítése. Így szerepet kaphattak a petróleumolaj származékok és a természetes olajkészítmények is az elmúlt évtizedekben a permetezések tervezése során. Ebben a munkában egy két éves (2013-2014) olajos permetezési kísérlet eredményei kerülnek bemutatásra, ahol egy 98%-os tisztaságú orvosi olaj került kijuttatásra 3 különböző dózisban. A vizsgálatok két, betegséggel szemben eltérő fogékonysággal bíró szőlőfajtán (Kékfrankos és Chardonnay) lettek elvégezve Egerben, a KRF-SZBKI területén. A meteorológiai adatok felvételezése a területen kihelyezett automata meteorológiai állomás segítségével történt. Az olajkészítmény hatását elsősorban a levelek és a termés lisztharmat fertőzöttségére vonatkozóan mértük fel. Vizsgáltuk továbbá a szőlőlevelek fotoszintetikus aktivitását Ciras-1 infravörös gázanalizátorral, valamint a vesszők rügytermékenységét mikroszkóppal. A kísérleti évek termésmennyiségének alakulását is nyomon követtük. Az egyes kezelésekből származó mustminták és kísérleti bortételek rutin analitikai paramétereinek vizsgálatával, valamint borok érzékszervi bírálatával teljes képet kaphattunk a permetezés és az évjárat hatásáról. A dózisok erősségétől és az évjárattól függően az olajkészítmény eltérő mértékben volt hatékony a lisztharmattal szemben. A fajták közti eltérések is megnyilvánultak mindkét évben. Az olajos kezelést kapott területeken csökkenést tapasztaltunk a terméshozamban és rügytermékenységben. Ennek oka valószínűleg a levelek fotoszintetikus aktivitásának csökkenése lehetett, a gomba fertőzöttség és a levelek olajjal történő lefedettségének kombinált hatásának eredményeként. A szer a borok analitikai és érzékszervi jellemzőin lényegesen nem befolyásolta, az évjárathatás jobban megmutatkozott a borok stílusán és minőségi jellemzőin. Összegezve a tapasztalatokat, az olajos kezelés hatékonynak tűnhet a lisztharmat ellen, de ezt az évjárat sajátosságai erősen befolyásolják.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
paraffinolaj
permetezési kísérlet
lisztharmat fertőzöttség
gázcsere
termésbecslés
kísérleti borok
Megjelenés:Borászati Füzetek. - Külön Kiadványa (2015), p. 135-137. -
További szerzők:Bisztray György Dénes Villangó Szabolcs Deák Tamás Pálfi Zita Karácsony Zoltán (1984-) (biológus) Zsófi Zsolt (1970-) (biológus)
Pályázati támogatás:113223
OTKA
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1