Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM096456
Első szerző:Szilágyi Ildikó
Cím:Zeolit és magnéziummal ioncserélt zeolit in vitro összehasonlító vizsgálata / Szilágyi Ildikó, Czibulya Zsuzsanna, Csík Attila, Braun Mihály, Hegedűs Csaba
Dátum:2021
ISSN:0015-5314
Megjegyzések:A zeolit és magnéziummal ioncserélt zeolitrendszer vizsgálata humán őssejteken és a különböző koncentrációk hatására bekövetkező eltérő életképesség és ALP aktivitás értékek információt nyújtanak a csontosodást, csont "turnovert" befolyásoló tényezőkről. Jelen munkánk célja a zeolit és a magnéziummal ioncserélt zeolit koncentrációk (0,605 mM, 0,325 mM, 0,15 mM Mg-zeolit és zeolit) hatásának vizsgálata volt in vitro kísérleti rendszerben, tenyésztő médiumban bölcsességfog eredetű (DPSC) sejteken, különböző mintavételi időpontokban (1., 4., 7. és 14. nap). Az életképesség és alkalikus foszfatáz aktivitás méréseink alapján mindkét vizsgált komponens, így a zeolit és a magnéziummal ioncserélt zeolit több területen is ígéretes összetevője lehet a jövő mesterséges szövettenyésztést alkalmazó orvosi beavatkozásainak. Kísérleteink alapján a Mg-zeolit bizonyult hatékonyabbnak a hagyományosan használt zeolittal szemben.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
magnézium
zeolit
DPSC
scaffold
Megjelenés:Fogorvosi Szemle. - 114. : 3. (2021), p. 100-105. -
További szerzők:Czibulya Zsuzsanna Csik Attila (1975-) (fizikus) Braun Mihály (1966-) (vegyész, analitikus) Hegedűs Csaba (1953-) (fogszakorvos)
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1