Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM099556
Első szerző:Szabados György (gazdasági agrármérnök)
Cím:A sport helyi keretei : A sporttérkép mint módszertan és alkalmazásának lehetőségei / Szabados György Norbert-Bácsné Bába Éva-Bács Zoltán-Helmeczi András-Pfau Christa Sára-Orbán Szabolcs Gergely-Kovács Sándor
Dátum:2021
ISSN:1586-5428
Megjegyzések:A sportszociológia a társadalom egy tradicionálisan nem szokványos alrendszerének törvényszerűségeit vizsgáló tudomány. E tudomány szocializációs értelmezése a sport terén azt a folyamatot jelenti, mely során a sportban is szokásos és meglévő normákat, szerepeket elsajátítjuk. A szocializációnak számos ágense lehet, melyek egy bizonyos sportágra történő szocializációt is meghatározhatják, ugyanakkor egy tágabb értelmezésben itt a család, oktatási intézmény, kortárscsoportok és a média mellett helyet kaphatnak az intézmények, a sportszervezetek, formális/informális szerveződések és akár kevésbé látható, rejtett tényezők is. Míg előbbiek viszonylag jobban kialakult és meghatározott szociológiai kutatási részterületek, utóbbiak kutatása kevésbé kiforrott. A helyi sportlehetőségek, sportszokások, a manifeszt és látens sportinfrastruktúra a sportszocializáció lényeges elemei, melyeket feltárva és feltüntetve kaphatjuk meg a különböző területi szintre vonatkoztatott sporttérképet, mely kiindulási alapot adhat a társadalom és a sport viszonyának feltáráshoz, illetve sportfejlesztésekhez. A tanulmány célja ennek a sporttérképnek nevezett, alkalmazott kutatási módszernek a konceptualizációja és operacionalizációja, majd pedig alkalmazásának bemutatása egy Hajdú-Bihar megyei járáson keresztül. Az eredmények arra utalnak, hogy a módszer és annak alkalmazása nem csupán a helyi sportviszonyokat tudja specifikusan bemutatni, de maga a kutatás is rávilágít a települések közötti sportszocializációs lehetőségek különbözőségére, rétegződési viszonyokra, sőt rendszerbeli anomáliákra is.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Szociológiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Magyar Sporttudományi Szemle. - 22 : 94 (2021), p. 68-77. -
További szerzők:Bácsné Bába Éva (1968-) (bölcsésztanár, szakközgazda) Bács Zoltán (1969-) (agrármérnök) Helmeczi András (1976-) (jogász) Pfau Christa (1969-) (testnevelő tanár, közgazdász) Orbán Szabolcs Gergely (1979-) (szociálpolitikus) Kovács Sándor (1978-) (matematika tanár)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00003
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1