Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM099920
Első szerző:Borza Sándor (biológus)
Cím:A közúti közlekedés természetkárosító hatása a magyarországi gerincesfaunára : Szakirodalmi áttekintés / Borza Sándor, Godó Laura, Csathó András István, Valkó Orsolya, Deák Balázs
Dátum:2021
ISSN:1216-4585
Megjegyzések:A közlekedés a civilizáció mindennapos velejárója, működésének egyik legfontosabb alappillére. Az elmúlt évtizedekben világszerte jelentős mértékben növekedett az úthálózatok hos - sza és a forgalomban levő gépjárművek száma. A közlekedési infrastruktúra terjeszkedése, valamint a megnövekedett forgalom amellett, hogy megnövekedett környezeti terheléshez és az élőhelyek fragmentációjához vezet, jelentősen növeli az állatok gépjárművekkel történő ütközésének esélyét is. Vizsgálatunkban összegyűjtöttük a magyarországi vonatkozású publikációkat annak érdekében, hogy rámutassunk a közúti közlekedésnek a kétéltű-, hüllő-, madár- és emlős-populációkra kifejtett káros hatásaira. Az irodalmi áttekintés során 41 közleményt találtunk, amelyekben 153 gerincesfaj pusztulását regisztrálták a szerzők. Eredményeink rámutatnak, hogy közúti gázolások következtében milliárdos nagyságrendű természetvédelmi kár keletkezett, és keletkezik jelenleg is a magyarországi gerincesfaunában.
Tárgyszavak:Természettudományok Környezettudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
állat-gépjármű ütközés
gépkocsik által elütött állatok
természetvédelmi kár
élőhely-fragmentáció
természetvédelem
Amphibia
Reptilia
Aves
Mammalia
Megjelenés:Természetvédelmi közlemények. - 27 (2021), p. 1-17. -
További szerzők:Godó Laura (1992-) (biológus, ökológus) Csathó András István Valkó Orsolya (1985-) (biológus) Deák Balázs (1978-) (biológus)
Pályázati támogatás:NKFI KDP 967901
Egyéb
NKFI FK 124404
Egyéb
NTP-NFTÖ-21-B-0095
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1