Bejelentkezés
Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Bejelentkezés
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM100794
Első szerző:
Papp-Bata Ágnes
Cím:
Összefüggés a fogyasztói attitűdök, az egészségmagatartás motivációi és akadályai között a funkcionális élelmiszerek piacán / Papp-Bata Ágnes
Dátum:
2020
Megjegyzések:
A fejlett társadalmak lakossága napjainkban egyre inkább egészségtudatos. Az átalakuló fogyasztói magatartásnak köszönhetően folyamatosan növekszik a jól informált és független döntéseket hozó, tudatos vásárlók aránya, és egyre nagyobb teret hódítanak az egészségvédő hatásokkal rendelkező ún. funkcionális élelmiszerek. Az egészségügyi hatásokat tekintve hazánkban az élelmiszeripari szakemberek elsősorban a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére, a baktériumflóra befolyásolására, a testtömegszabályozásra, az energia-, valamint a vitaminpótlásra helyezik a hangsúlyt. A funkcionális élelmiszerek piaci sikerességének elérésében az eredményes kutatás-fejlesztésen és innováción túlmenően kulcsszerepe van a fogyasztói attitűdök megismerésének, abból a célból, hogy a gyártók képesek legyenek hatékonyan kommunikálni az egészséggel kapcsolatos információkat, és az újonnan kifejlesztett termékük valóban megfeleljen a vásárlói elvárásoknak. Tehát a funkcionális élelmiszerek stratégiai fontosságú élelmiszer-kategóriaként definiálhatók gazdaságilag, társadalmilag és egészségügyileg egyaránt. A tanulmány célja, hogy azonosítsa és meghatározza hazánkban a fogyasztói attitűd négy dimenziójának összetevőit (előnyök, szükségesség, bizalom, biztonság) és az egészségmagatartás gyakorlásának akadályait és motivációit. Munkánk során vizsgáltuk továbbá azt is, hogy e tényezők miképp befolyásolják a funkcionális élelmiszerek fogyasztási hajlandóságát, illetve feltárjuk a legnépszerűbb hazai egészségvédő élelmiszer-kategóriákat és a táplálkozással kapcsolatos információforrásokat fókuszcsoportos felmérés segítségével. E célból Downes, Urala & Lähteenmäki kettős modelljét alkalmazzuk a vizsgálataink során. A felméréseinket 2 fókuszcsoport, az egészségtudatos (n=8) és a nem egészségtudatos fogyasztók körében végeztük el (n=8). Eredményeink alátámasztják a tanulmányozott nemzetközi modell alkalmasságát a hazai fogyasztók funkcionális élelmiszerekkel kapcsolatos attitűdjeit illetően.
ISBN:
978 615 5586 61 3
Tárgyszavak:
Társadalomtudományok
Közgazdaságtudományok
tanulmány, értekezés
könyvrészlet
funkcionális élelmiszer
attitűd
egészségmagatartás
Megjelenés:
Tavaszi Szél 2019 Konferencia = Spring Wind 2019: Konferenciakötet II. / szerk. Bihari Erika, Molnár Dániel, Szikszai-Németh Ketrin. - 2. köt., p. 339-354. -
Pályázati támogatás:
EFOP-3.6.2-16-2017-00003
EFOP
Internet cím:
Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v10.1.21-SNAPSHOT
© 2024
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.