Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM100796
Első szerző:Mile Marianna (gyógytornász)
Cím:A funkcionális edzés hatása a sarcopéniára 65 év felettiek körében / Mile Marianna, Csiki Zoltán, Bihari Kitti, Pappné Bata Ágnes, Lekli István
Dátum:2019
Megjegyzések:Bevezetés: A sarcopenia az izmok tömegének, erejének az életkor előrehaladtával vagy krónikus betegségek kialakulását követően jelentkező elvesztése. Az izomerő-csökkenés gyengeséggel is társul, fokozatosan alakul ki, leggyakrabban időskorban, de időben történő diagnosztizálással, megfelelő gondozással, kezeléssel a folyamat lassítható, akár meg is állítható. A táplálkozás- és mozgásterápia mellett a sarcopenia kezelésében a farmakoterápiának is szerepe lehet. Az irodalmi adatok azonban ellentmondásosak az ACE gátlók fizikai teljesítőképességre gyakorolt hatásait illetően. Célkitűzéseink: Kutatásunk során a 6 hónapon keresztül zajló, heti 2x45 perces funkcionális edzés sarcopeniara gyakorolt hatásait vizsgáltuk, és hasonlítottuk össze ACE-gátlót szedő, illetve nem szedő 65 év feletti nők körében. Eredményeik: Vizsgálatainkba 35 sarcopeniás nőt vontunk be, akik közül 18 fő ACE-gátlót szedett legalább 6 hónapon át stabil dózisban, rendezett tensió mellett. Az ACE-gátlót nem szedő 17 beteg képezte a kontroll csoportunkat. Az SPPB mérések alapján mind a két csoportban szignifikáns javulás volt tapasztalható a 6 hónapos mozgásprogram hatására (p<0,001). A kiindulási értékeket tekintve az ACE csoport SPPB értékei szignifikánsan alacsonyabbak voltak a kontroll csoporthoz képest (p<0,05), azonban a két csoport közötti különbség eltűnt a funkcionális edzésprogram hatására. Részletes vizsgálatokat végeztünk a testtartás és a gerincmobilitás felmérése céljából is. A Schober-, illetve kobra tesztek eredményei alapján a sarcopeniás betegek gerincének mind flexiós, mind extenziós irányú mobilitása szignifikáns javulást (p<0,01) mutatott mindkét csoportban a mozgásprogram végére. A kéz szorítóerejének vizsgálatát elektromos dynamometerrel végeztük, vizsgálataink során a funkcionális edzés hatására mindkét csoportban szignifikáns javulást írtunk le (p<0.001). Konklúzió: A vizsgálataink által pontosabb képet nyerhetünk a sarcopeniában szenvedő idős korosztály megfelelő mozgásterápiás stratégiájáról.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok előadáskivonat
könyvrészlet
szarkopénia
Megjelenés:A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság 47. Kongresszusa : Absztraktok / szerk. Novák Zoltán. - p. 41.
További szerzők:Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus) Bihari Kitti Papp-Bata Ágnes (1986-) Lekli István (1981-) (gyógyszerész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1