Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM100798
Első szerző:Papp-Bata Ágnes
Cím:A probiotikumok alkalmazása időskorban - egészségügyi megfontolások és piaci helyzetkép / Papp-Bata Ágnes, Mile Marianna, Szakály Zoltán, Csiki Zoltán
Dátum:2018
ISSN:2498-8057
Megjegyzések:A fejlett országok demográfiai hanyatlása jelentős egészségügyi, szociális és gazdasági kihívások elé állítják az érintett társadalmakat. A népesség kor szerinti összetételének eltolódásában a születésszám drasztikus csökkenése mellett azonban néhány előnyös tényező is szerepet játszik, ugyanis a fejlett egészségügyi rendszer és az újabb hatékony diagnosztikai és terápiás eljárások bevezetésével egyre nő a lakosság várható élettartama. A 65 év felettiek lélekszámának és arányának jelentős emelkedése az EU többi országához hasonlóan Magyarországon is megfigyelhető, a KSH adatai alapján a 65 éves és idősebb korosztály aránya az 1990-es évi 13,24%-ról (1.373.922 fő) 2017-re 18,66%-ra (1.828.226 fő) nőtt (https://www.ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html). Az öregedés folyamata azonban a fizikai és mentális funkciók fokozatos gyengülésével, összességében az egészség hanyatlásával jár. Az egészségügyi ellátás szempontjából mindezek a társadalmi folyamatok hazánkban is rámutatnak a sajátos, integrált medicinális ismeretanyagon alapuló új orvosi szemlélet, az idősgyógyászat jelentőségére és szükségességére. A jelen cikk áttekintést nyújt a bélflóra időskorral összefüggő változásainak következményeiről, illetve a probiotikumok alkalmazásának egészségügyi és gazdasági aspektusairól.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
probiotikum
egészség
piac
Megjelenés:Idősgyógyászat. - 3 : 2 (2018), p. 63-67. -
További szerzők:Mile Marianna (1977-) (gyógytornász) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1