Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM105960
035-os BibID:(scopus)85108576602
Első szerző:Zádori Gergely (sebész)
Cím:Negatívnyomás-terápia Covid-19-pandémia idején : fasciitis necrotisans és retroperitonealis tályog kezelése / Zádori Gergely, Susán Zsolt, Tóth Csaba Zsigmond, Tóth Dezső, Szentkereszty Zsolt
Dátum:2021
ISSN:0866-4811 2063-4161
Megjegyzések:BEVEZETÉS ? A fasciitis necrotisans ritka, nagy mortalitású betegség. Leggyakrabban a végtagokon, hasfali lágyrészekben és a perinealis régióban alakul ki, de ritkán a retroperitoneumot is érintheti. A kezelés alapja a korai necrectomia és antibiotikumkezelés, melyet negatívnyomás-terápiával érdemes kiegészíteni. Közleményünkben egy kiterjedt, csíp©otájékról kiinduló fasciitis necrotisans és a retroperitoneumba terjed©o tályog sikeres kezelését ismertetjük. ESETISMERTETÉS ? A beteg jobb csíp©o - tájéka fölött fokozatosan növekv©o, fájdalmas duzzanat alakult ki, amely kifekélyesedett. Els©o vizsgálatakor jelent©osen emelkedett laboratóriumi gyulladásos markerek igazolódtak, emellett a necroticus elváltozás hátterében felmerült a sarcoma lehet©osége. Kezdetben antibiotikum-ke ze - lés és mintavétel történt. A CT-vizsgálat nagy méret©u, a retroperitoneumba is terjed©o tályogrendszert igazolt. A m©utét során fasciitis necrotisansra jellemz©o kép volt látható, necrectomia, sebtisztítás történt, melyet negatívnyomás-terápiával egészítettünk ki. A beteg 14 napi kezelést követ©oen gyógyult. KÖVETKEZTETÉSEK ? A fasciitis necrotisans kezelésében alapvet©o fontosságú a ne ga - tívnyomás-terápia. A kezeléssel je len t©osen csökkenthet©o a sebkötözések, va la mint az egészségügyi személyzet és betegek közötti kontaktusok száma. A Co vid-19-járvány miatt ennek különös a jelent©osége, hiszen a vírus terjedésének féken tartásában kiemelt szerepe van az emberek közötti szoros kontaktus minimalizálásának.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Lege Artis Medicinae. - 31 : 5-6 (2021), p. 225-230. -
További szerzők:Susán Zsolt (1983-) (sebész) Tóth Csaba (1968-) (sebész, érsebész) Tóth Dezső (1972-) (sebész, onkológus) Szentkereszty Zsolt (1961-) (sebész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1