Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM107500
Első szerző:
Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:
A szelén szerepe az emberi táplálkozásban = Role of selenium in human nutrition / Juhászné Tóth Réka, Csapó János
Dátum:
2018
Megjegyzések:
A szelént korábban toxikusnak tartották, ám mára kiderült, hogy szervezetünk 10-15 mg-ot tartalmaz belőle, és csaknem minden sejtünkben megtalálható. A szelén hozzájárul a növekedéshez, támogatja az egészséges izomműködést, az immunrendszer és a reprodukciós szervek működését, továbbá csökkenti egyes elemek toxicitását, sőt csökkenti egyes vírusok virulenciáját. Az antioxidáns hatású glutation-peroxidáz enzim alkotórésze, amely részt vesz a szabad gyökök elleni harcban. Szelénhiány esetén nő a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek, agyvérzés, pajzsmirigy működési zavarok és egyes ráktípusok kialakulásának esélye. Hiányában létrejöhet Keshan-kór, a Keshan-Beck szindróma, de összefüggésbe hozható a Down-kór kialakulásával is. Egészségesen, változatosan táplálkozó embereknél a szelénhiány kialakulásának kockázata kicsi, azonban Európa szelénben hiányosan ellátott területein a szelénhiány egészségügyi kockázatot jelenthet a lakosság számára. A szelén felnőttek számára ajánlott napi beviteli mennyisége (RDA) 55 ?g/nap, míg a WHO és a FAO 400 ?g/nap értéket állapított meg a napi tolerálható dózisnak. A szelén túladagolásának esélye kicsi, mert csak táplálékkal ezt a mennyiséget a szervezetbe bevinni szinte lehetetlen. A szelén pótlása táplálék kiegészítőkkel vagy szelénnel dúsított funkcionális élelmiszerekkel történhet
ISBN:
978-615-5545-81-8
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
szelén
táplálkozás
egészség
funkcionális élelmiszer
Megjelenés:
Őshonos- és Tájfajták - Ökotermékek : Egészséges táplálkozás : Vidékfejlesztés Minőségi élelmiszerek : Egészséges környezet: Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században / szerk. Irinyiné Oláh Katalin, Tóth Csilla. - p. 56-57. -
További szerzők:
Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.