Bejelentkezés
Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Bejelentkezés
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM108381
035-os BibID:
(Scopus)85139623262
Első szerző:
Kántor Andrea (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:
Különböző fűszerekkel dúsított kenyerek makroelem tartalmának meghatározása és hozzájárulásuk a táplálkozási referencia értékhez / Varga-Kántor Andrea, Alexa Loránd, Topa Emőke, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:
2022
ISSN:
2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:
Az élelmiszerek dúsításával számos tanulmány foglalkozik, hiszen napjainkra központi kérdéssé vált a funkcionális élelmiszerek előállítása, vizsgálata és fogyasztása. A kenyér egyik fontos alapélelmiszerünk, és rendszeresen fogyasztunk különböző fűszereket is. A kenyér tartalmazhat fűszereket. Munkánk során különböző fűszereket, különböző mennyiségben tartalmazó kenyérreceptet dolgoztunk ki. Ebben a vizsgálatban hét fűszer (bazsalikom, kapor, oregánó, kömény, metélőhagyma, rozmaring és fokhagyma granulátum) és 42 dúsított kenyér makroelem tartalmát határoztuk meg induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrométerrel (ICP-OES), valamint kiszámoltuk, hogy milyen mértékben járulnak hozzá a táplálkozási referencia értékhez (NRV ? Nutrient Reference Value). A mért koncentrációk alapján az általunk alkalmazott fűszerekben más tanulmányok értékéhez képest magasabb elemtartalmat mutattunk ki. Kiemelkedő eredményeket határoztunk meg a bazsalikomban, kaporban, oregánóban és metélőhagymában.
Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök): Determination of the macroelement content of breads fortified with different spices and their contribution to the nutrient reference value
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
fűszerek
kenyér
dúsítás
makroelem
táplálkozási referenciaérték (NRV)
Megjelenés:
Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 68 : 3 (2022), p. 4036-4046. -
További szerzők:
Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Topa Emőke (1986-) (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Kovács Béla (1963-) (mezőgazdasági kémia, angol szakfordító)
Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:
NKFIH-1150-6/2019
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Lásd még:
Egyéb kapcsolat
(1)
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v10.1.21-SNAPSHOT
© 2024
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.