Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM110309
Első szerző:Szamosi Szilvia (belgyógyász, reumatológus)
Cím:A szisztémás lupus erythematosus immunopatogenezise / Szamosi Szilvia, Bodnár Nóra, Bodoki Levente, Gyetkó Zsuzsanna, Horváth Ágnes, Pethő Zsófia, Tari Dóra, Szekanecz Zoltán, Szűcs Gabriella
Dátum:2023
Megjegyzések:A szisztémás lupus erythematosus egy rendkívül összetett patogenezis©u, multifaktoriális kórkép, melynek kialakulásában genetikai és epigenetikai eltérések, valamint környezeti tényez©ok egyaránt részt vesznek. A kórkép etiopatogenezisének megértéséhez nagyban hozzájárultak a kísérletes állatmodellek, a génexpressziós és az epigenetikai vizsgálatok ered ményei. Az immuntolerancia áttöréséhez az immunológiai eltakarító mechanizmusok hibás m©uködése, a neutrophil extra celluláris csapdák, a nukleinsav-érzékelés, a lymphocyta szignalizáció zavara és az interferon-útvonal kóros aktivációja is hozzájárul. Az innate és adaptív immunrendszer egyaránt részt vesz a folyamatban, melynek eredményeképpen a T-sejtek és az autoreaktív B-sejtek aktivációja figyelhet©o meg. A szövetekben lerakódott immunkomplexek és az autoimmun gyulladásos kaszkád következtében igen változatos klinikai képpel jellemezhet©o limitált vagy szisztémás, több szervet is érint©o formákban manifesztálódik a betegség. A patogenezis részleteiben történ©o megismerése vezetett ahhoz, hogy ma már több célzott immunterápia is elérhet©ové vált a korábbi standard kortikoszteroid, antimaláriás és hagyományos im munszuppresszív kezeléseken túl.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
szisztémás lupus erythematosus
immuntolerancia
autoreaktív T- és B-lymphocyták
immunkomplex
célzott immunterápia
Megjelenés:Immunológiai Szemle. - 15 : 1 (2023), p. 34-46. -
További szerzők:Bodnár Nóra (1980-) (reumatológus) Bodoki Levente (1986-) (PhD hallgató) Gyetkó Zsuzsa Horváth Ágnes (1985-) (reumatológus) Pethő Zsófia (1981-) (reumatológus, immunológus) Tari Dóra Szekanecz Zoltán (1964-) (reumatológus, belgyógyász, immunológus) Szűcs Gabriella (1963-) (belgyógyász, allergológus és klinikai immunológus, reumatológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1