Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM110421
Első szerző:Varga Melinda (növényorvos)
Cím:Északkelet-magyarországi kajszi ültetvények fitoplazma fertőzöttségének vizsgálata / Varga Melinda, Viczián Orsolya, Mergenthaler Emese, Bodnár Dominika, Tarcali Gábor
Dátum:2022
Megjegyzések:A 'Ca. Phytoplasma prunorum' (syn. European stone fruit yellows phytoplasma, ESFY) által okozott gyümölcsfa elhalás mára a kajszi egyik legfontosabb betegsége lett hazánkban, és a többi csonthéjas fajt is támadja a kórokozó. A betegséget az ország számos területéről kimutatták. Magyarországon nyolc jelentős sárgabarack termesztő körzet található, ezek a Balatonfelvidék, Mecsek, Velencei-tó, Buda, Pest-Gödöllő, Mátra-Bükkalja, Duna-Tisza köze és a Gönci termőtáj. Közülük a Gönci termőtájon és Borsod-Abaúj-Zemplén megye más területeiről már több helyen kimutatták a betegséget. A Gönci termőtájjal szomszédos megyékben részletes felmérést eddig még nem végeztek. A betegség tipikus tünetei közé tartozik a sárgulás, lankadás, korai lombhullás, késői fakadás, melyeket sokszor összekevernek tápelemhiánnyal, aszálykárral vagy fagyhatással. A négy évnél idősebb ültetvényekben fellépő fitoplazma fertőzöttséget sok esetben a termelők nem tudják beazonosítani. A kórokozó felismerését nehezíti az elhúzódó, több hónapon vagy akár éveken át tartó látens tüneti előfordulás. Az irodalmi közlésekben egy kiemelkedő és irracionális szimptómát írtak le: a a fertőzött fa téli virágzást. A nagyobb termőtájakon évek óta kajszibarackot termelők viszont jobban ismerik a csonthéjasok fitoplazmás megbetegedésének károsítását, és tisztában vannak azzal, hogy hatalmas mértékű kárt okozhat a megélhetésüket szolgáló ültetvényekben. Jelen kutatásunkban a kórokozó észak- és kelet-magyarországi elterjedését vizsgáltuk. Felméréseket végeztünk Borsod-Abaúj- Zemplén, Heves, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, valamint a romániai Szatmár megyében. Vizsgálati mintákat gyűjtöttünk, amelyekből molekuláris biológiai módszerrel (PCR) azonosítottuk be a kórokozót. Az eredmények bemutatásával célunk a 'Ca. Phytoplasma prunorum' kórokozó jelenlétére és jelentőségére felhívni a figyelmet. Minden vizsgált ültetvényben kimutattuk a fitoplazma betegség kórokozójának jelenlétét.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:27. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum : Program és Összefoglalók / szerk. Kövics György, Tarcali Gábor. - p. 56-57.
További szerzők:Viczián Orsolya (1971-) (tudományos munkatárs) Mergenthaler Emese (1972-) (tudományos munkatárs) Bodnár Dominika (1991-) (okleveles növényorvos, doktorandusz) Tarcali Gábor (1965-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1