Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM111184
Első szerző:File Máté (mérnök)
Cím:Egyirányú szálerősítésű kompozit alapanyag multiscale modellezése / Máté File, Gábor Balogh, Dávid Huri, Zoltán Major, Tamás Mankovits
Dátum:2023
ISSN:2668-9685
Megjegyzések:A kompozit alapanyagok végeselemes vizsgálatára jelenleg három módszer ismert. Az egyik a mikrostruktúra teljes modellezése, a másik annak teljes elhanyagolása és a szerkezet egy anyagként történő kezelése, melyet makro modellezésnek nevezünk. A harmadik módszer pedig a meso, vagy multiscale modellezés, mely esetén a mikrostruktúra a végeselem modellen elhanyagolásra kerül, csak egy egységcella formájában hívjuk meg elemi szinten. Ezen munkában a multiscale módszert mutatjuk be egy egyirányú szálerősítéssel rendelkező kompozit alapanyag esetében, az Altair Multiscale Designer szoftver felhasználásával. Ismertetjük a modell létrehozásához szükséges laboratóriumi szakítóvizsgálatokat és a keresztmetszet mikroszkópos analízisét. A modell pontosságának ellenőrzéséhez egy hárompontos hajlítóvizsgálat eredményeit használtuk fel. A vizsgálatot elvégeztük laboratóriumi környezetben, majd ennek megfelelően egy egyszerűsített végeselemes modell is készült az összehasonlításhoz. A számított és mért eredmények összevetésével megállapítottuk az így létrehozott modell pontosságát.
Tárgyszavak:Műszaki tudományok Anyagtudományok és technológiák tanulmány, értekezés
könyvrészlet
egyirányú szálerősítésű kompozit
végeselemes szimuláció
anyagmodell illesztés
Megjelenés:OGÉT 2023 : XXXI. Nemzetközi Gépészeti Konferencia / szerk. Barabás István. - p. 130-135. -
További szerzők:Balogh Gábor (1979-) (gépészmérnök) Huri Dávid (1990-) (gépészmérnök) Major Zoltán Mankovits Tamás (1981-) (gépészmérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1