Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM112639
Első szerző:Varga Melinda (növényorvos)
Cím:A kajszibarack egészségi állapotának romlását és/vagy elhalását előidéző tényezők vizsgálata / Varga Melinda ; Viczián Orsolya ; Mergenthaler Emese ; Rátonyi Tamás
Dátum:2023
Megjegyzések:A csonthéjas gyümölcsűek közül a kajszibarack termesztése az egyik legkiszámíthatatlanabb hazánkban a tavaszi fagyok, valamint a különböző kórokozókra való érzékenysége miatt. A 'Ca. Phytoplasma prunorum' által okozott betegség (European stone fruit yellows, ESFY) a csonthéjasok közül a kajszibarackot károsítja leginkább. Az ESFY felismerése nehézkes, könnyen összekeverhető más jelenségekkel, mint pl. gutaütés, tápelemhiány, aszálykár. 2022-ben végzett felvételezéseim során 11 helyszínről gyűjtöttem 52 mintát, melyből 23 minta lett pozitív fitoplazmára nézve a molekuláris biológiai vizsgálatok során. Vizsgálataim során úgy tapasztaltam, hogy a csonthéjasok európai sárgulásának kártétele gyakran eltérő módon jelentkezik a különböző ültetvényekben és kajszi fajtákon, ebből kiindulva lehetnek tünetmentes egyedek is. A körültekintőbb kivizsgálás érdekében, 2023-tól kiegészítem a felvételezési módszereimet. Az ültetvényekben ragacslapokat helyezek ki, hogy megvizsgáljam az adott ültetvényben jelen van-e a 'Ca. Phytoplasma prunorum' rovar vektora a Cacopsylla pruni, Scopoli 1763. A vektor jelenlétének kimutatása választ adhat arra a kérdésre, hogy a kórokozó szaporítóanyaggal történő terjedésével párhuzamosan, van-e esély a vektorral történő terjedésre is az adott ültetvényen belül. Ezenkívül fenometriai méréseket fogok végezni, mint pl: klorofill érték mérés SPAD eszközzel, levélfelületindex mérés, drónos felvételezés. A molekuláris biológiai vizsgálatok során szeretném megvizsgálni, hogy az eltérő tüneteket és fertőzöttségi mértéket mutató fák ugyanazokat a fitoplazma törzset/vonalat tartalmazzák vagy sem. Az eddigi vizsgálataim random módon történtek, a felkutatott ültetvényekben a fitoplazma tüneteket mutató fákról gyűjtöttem mintát. A kutatásom folytatásában kiválasztom a megfelelő ültetvényeket ahol fix vizsgálati pontokat tudok kijelölni, a kiterjesztett vizsgálati módszerekkel pedig feltárni a kajszi elhalás hátterében álló okokat.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
kajszibarack
gyümölcstermesztés
fenometria
molekuláris
kórokozó
Megjelenés:XXVI. Tavaszi Szél Konferencia 2023 - Absztrakt kötet / szerk. Hajdú Péter. - p. 19. -
További szerzők:Viczián Orsolya (1971-) (tudományos munkatárs) Mergenthaler Emese (1972-) (tudományos munkatárs) Rátonyi Tamás (1967-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1