Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM113318
Első szerző:Molnár Ágnes (gyógytornász)
Cím:Az aerob edzés hatása az oxidatív stressz és az endotheldiszfunkció markereire diabéteszes polyneuropathiás betegekben / Molnár Ágnes, Lőrincz Hajnalka, Szentpéteri Anita, Harangi Mariann, Paragh György, Sztanek Ferenc
Dátum:2023
ISSN:1217-372X
Megjegyzések:diabéteszes szenzomotoros perifériás neuropathia (DSPN) a 2-es típusú cukorbetegség (T2DM) egyik leggyakoribb mikrovaszkuláris szövődménye. Az elhízás és a fizikai inaktivitás a T2DM jól ismert kockázati tényezői. Az inzulinrezisztencia és a gyulladásos folyamatok döntő szerepet játszanak a mikrovaszkuláris szövődmények patogenezisében. Az életmódbeli beavatkozások, beleértve a fizikai aktivitás fokozását és a testsúly űkontrollt, javítják a szénhidrátháztartást és csökkentik a mikrovaszkuláris szövődmények progresszióját. A fibroblast növekedési faktor-21 (FGF-21) egy májban termelődő faktor, mely jótékony hatással van az elhízással összefüggő anyagcserezavarokra. A TNF-alfa kulcsfontosságú szerepet játszik a különböző gyulladásos folyamatok elindításában, ami később a glükóztolerancia és az inzulinérzékenység súlyos károsodásához vezethet, ezáltal növelheti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát 2-es típusú cukorbetegségben. Az irizin egy izomszövet által testmozgásra termelődő miokin, mely inzulinérzékenyítő tulajdonságokkal rendelkezik. Célul tűztük ki, hogy megvizsgáljuk 6 hetes fizikai aktivitás hatását az FGF-21, TNF-alfa, irizin és más adipokinek szintjére perifériás szenzoros polyneuropathiában szenvedő cukorbetegeknél. Harminc DSPN-es beteget és 32 fő diabéteszes, nem polyneuropathiás beteget vontunk be keresztmetszeti vizsgálatunkba. Hathetes aerob edzésprogramot folytattunk, ami heti háromszori nordic walking gyakorlatokat jelentett. A neuropathia súlyosságát kvantitatív módon Neurometer? (Neurotron, Incorporated, Baltimore, MD, USA) segítségével becsültük meg. Az FGF-21, az irizin, a TNF-alfa, a leptin és az adiponektin szérumszintjét ELISA módszerekkel mértük. A 6 hetes edzésprogram hatására szignifikánsan csökkent a BMI, a derékkörfogat, a HbA1c és a hsCRP az intervenciós csoportban. Ugyanakkor nem volt szignifikáns változás a szérumkreatinin, a húgysav és a májenzimek szintjében, valamint a triglicerid, összkoleszterin, HDL-C, non HDL-C, LDL-C értékében, továbbá az irizin, adiponektin, leptin szintjében. A 6 hetes mozgásprogram után negatív korreláció igazolódott az FGF-21-szint változása (p<0,01) és a TNF-alfa változása között (r=?0,46, p=0,05). Szintén negatív korrelációt találtunk a BMI és az FGF-21-szint változása között (r=?0,43, p=0,03). Pozitív korrelációt figyeltünk meg a BMI és a TNF-alfa-koncentráció (r=0,39, p<0,05) mérése során. A hosszabb távú fizikai aktivitás pozitív hatással lehet az FGF-21 és a TNF-alfa szintjére DSPN-ben szenvedő cukorbetegeknél. További vizsgálatokra van szükség az irizin elhízásban és DSPN-ben betöltött szerepének tisztázására.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idézhető absztrakt
folyóiratcikk
oxidatív stressz
mozgásterápia
endothel diszfunkció
2-es típusú diabetes mellitus
neuropathia
Megjelenés:Diabetologia Hungarica. - 31 : Supplement 1 (2023), p. 51. -
További szerzők:Lőrincz Hajnalka (1986-) (biológus) Szentpéteri Anita (1988-) (biológus) Harangi Mariann (1974-) (belgyógyász, endokrinológus) Paragh György (1953-) (belgyógyász) Sztanek Ferenc (1982-) (orvos)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1