Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM124938
Első szerző:
Ajay, Aswani
Cím:
Chickpeas and Gut Microbiome: Functional Food Implications for Health / Aswani Ajay, Supriya Singh Gaur, Rafeeya Shams, Kshirod Kumar Dash, Shaikh Ayaz Mukarram, Béla Kovács
Dátum:
2024
ISSN:
2405-8440
Megjegyzések:
Chickpea is considered a rich source of nutrients, especially protein and dietary fibre. Besides, chickpea has potential benefits for the maintenance of gut health by improving intestinal integrity and serving as a source of energy for the gut microbiota. Moreover, chickpea consumption has been found to possess anti-cancer, anti-inflammatory, and antioxidant activity. On undergoing certain treatments like soaking, dehulling, roasting, and germination, the anti-nutritional profile of chickpeas can be reduced. Observing these benefits, this review explores the impact of chickpea and its components on maintaining gut health, emphasizing various benefits. Besides, the paper comprehensively covers the nutritional composition of chickpeas and factors influencing the bioavailability of its components concerning gut health. Additionally, it outlines the mechanisms through which chickpeas influence gastrointestinal health, providing valuable insights into complex processes and potential therapeutic applications. Furthermore, the review identifies contributions that can guide future research, encouraging further exploration of chickpeas' role in gut health and the development of interventions. As a result of the presented review, chickpeas can be used as an affordable source of food, which is nutritionally stable and prevents gastrointestinal diseases.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Chickpea
Gut health
dietary fibre
functional food
germination
antinutritional profile
Megjelenés:
Heliyon. - 10 : 20 (2024), p. 1-14. -
További szerzők:
Gaur, Supriya Singh
Shams, Rafeeya
Dash, Kshirod Kumar
Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate)
Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:
TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.