Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM125853
Első szerző:
Babu, Ashley
Cím:
Protein-polysaccharide complexes and conjugates : Structural modifications and interactions under diverse treatments / Ashley Babu, Rafeeya Shams, Kshirod Kumar Dash, Ayaz Mukarram Shaikh, Béla Kovacs
Dátum:
2024
ISSN:
2666-1543
Megjegyzések:
Proteins and polysaccharides are two essential biopolymers, each with unique functional properties. Proteins are known for their foaming, emulsifying, and gelling abilities but often face stability and solubility challenges, making them sensitive to environmental factors like light, temperature, and pH. In contrast, polysaccharides are known for their solubility and strong mechanical properties. When combined, these biopolymers demonstrate enhanced functional characteristics, a phenomenon known as synergy, which opens up various opportunities in the nutraceutical, pharmaceutical, and food industries. This review explores the interactions between proteins and polysaccharides through both covalent and non-covalent bonds. It examines how these biopolymers respond to external conditions such as temperature, pH, humidity, pressure, and salt concentration. Additionally, it briefly addresses how variations in concentration, ratios, and types within the biopolymers influence protein-polysaccharide interactions. Moreover, protein-polysaccharide complexes are extensively utilized in various applications that involve both sophisticated and conventional treatments including gamma irradiation, high-pressure processing, microwave heating, UV radiation, electron beam irradiation, pulsed electric fields, fermentation, and ultrasonication. Therefore, studying their behaviour and changes in interactions under different treatments is crucial. This review offers a brief overview of how these interactions are affected by various treatment processes.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Biopolymer
Protein-polysaccharide complex
Conjugates
Intrinsic factors
Pulsed electric field
Ultrasonication
Megjelenés:
Journal of Agriculture and Food Research. - 18 (2024), p. 1-17. -
További szerzők:
Shams, Rafeeya
Dash, Kshirod Kumar
Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate)
Kovács Béla
Pályázati támogatás:
TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.