Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 3 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM126522
Első szerző:
Almási Csilla (bilológus)
Cím:
Effects of Sewage Sludge Compost on Carbon, Nitrogen, Phosphorus, and Sulfur Ratios and Soil Enzyme Activities in a Long-Term Experiment / Csilla Almási; Viktória Orosz; Tímea Tóth; Mostafa M. Mansour; Ibolya Demeter; István Henzsel; Zsolt Bogdányi; Tamás András Szegi; Marianna Makádi
Dátum:
2025
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Agronomy. - 15 : 1 (2025), p. 1-18. -
További szerzők:
Orosz Viktória (1981-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Tóth Tímea (1980-) (biológus/biotechnológus, vegyész)
Mansour, Mostafa M. (1980-)
Szakolczainé Demeter Ibolya (1985-) (Biológus)
Henzsel István (1966-) (agrármérnök)
Bogdányi Zsolt (1976-) (agrármérnök)
Szegi Tamás (1977-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Makádi Marianna (1968-) (biológus)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM124465
035-os BibID:
(WoS)001342861300001 (Scopus)85207564525
Első szerző:
Karaffa Erzsébet Mónika (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Cím:
Effects of storage conditions, cultivars, and production systems on fruit decay incidence of Sour Cherry (Prunus cerasus L.) fruit after shelf-life conditions / Erzsébet Sándor, Kata Mihály, Antal Nagy, Károly Pál, Ferenc Peles, Andrea Zabiák, Csilla Kovács, Ferenc Takács, Gianfranco Romanazzi, Imre J. Holb
Dátum:
2024
ISSN:
2073-4395
Megjegyzések:
Sour cherry is a non-climacteric fruit that quickly loses its quality after harvest, so effective storage and packaging are essential to minimize postharvest decay. Our study aimed to (i) evaluate fruit decay incidence during shelf-life for both freshly harvested and six-week-cold-stored sour cherry fruits, comparing normal atmospheric conditions with modified atmosphere packaging across three sour cherry cultivars (♭Érdi b?oterm?o', ♭Újfehértói fürtös', and ♭Petri'); and (ii) assess postharvest fruit decay incidence across the following three production systems: conventional, integrated pest management (IPM), and reduced IPM, for the cultivar ♭Érdi b?oterm?o'. The results showed that modified atmosphere packaging effectively preserved or slightly increased fruit firmness (ranging from 27.1 to 46%) compared to control fruits across all cultivars. Fruit weight loss (ranging from 1.18 to 26.1%) was also significantly reduced under modified atmosphere packaging compared to normal atmospheric storage. Over a 14-day period, the decay incidence of harvested fruits consistently increased, with major losses from day 6 onward (ranging from 17.7 to 77.0% at shelf-life day 14) across all cultivars and years. After six weeks of normal atmospheric cold storage, decay incidence remained low (ranging from 0 to 9.4%) and was comparable across all cultivars. Both normal atmospheric and modified atmosphere packaging storage maintained sour cherry quality during cold storage, but the shelf-life of the fruits was significantly shorter at room temperature, regardless of the storage methods. Fruit decay incidence at harvest was highest in the reduced IPM system (ranging from 3.2 to 6.4%), significantly exceeding those observed in the conventional and IPM systems. In post-MAP cold storage, decay incidence followed the following order: conventional < IPM < reduced IPM, with significant differences observed only between the conventional and reduced IPM systems. In conclusion, our results suggest that sour cherries produced under conventional or IPM systems and stored in modified atmosphere packaging offer an effective postharvest strategy for preserving fruit quality.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
tart cherry
fruit firmness
weight loss
MAP storage
IPM
conventional production
Megjelenés:
Agronomy. - 14 : 10 (2024), p. 1-21. -
További szerzők:
Mihály Kata (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Nagy Antal (1976-) (biológus)
Pál Károly (1978-) (mikrobiológus)
Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Zabiák Andrea (1994-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, élelmiszermérnök)
Kovács Csilla
Takács Ferenc
Romanazzi, Gianfranco
Holb Imre (1973-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:
EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
NKFIH-K 131478
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
3.
001-es BibID:
BIBFORM111809
035-os BibID:
(Scopus)85160406705 (WoS)000995389500001
Első szerző:
Laznik, Ziga
Cím:
Discovery of Oscheius myriophilus (Nematoda: Rhabditidae) in Gastropods and Its Similar Virulence to Phasmarhabditis papillosa against Arion vulgaris, Deroceras reticulatum, and Cernuella virgata / Ziga Laznik; Stanislav Trdan; Tímea Tóth; Szabolcs Ádám; Tamás Lakatos; Ivana Majic
Dátum:
2023
Megjegyzések:
Between July and September 2021, researchers collected 100 specimens of the Spanish slug, Arion vulgaris, and dissected their cadavers to examine them for parasitic nematodes. Molecular techniques were used to identify the nematodes, which confirmed the presence of Oscheius myriophilus, marking the first recorded instance of this nematode in a gastropod host. To test the virulence of Slovenian strains of O. myriophilus and Phasmarhabditis papillosa and their effects on the feeding behavior of the Spanish slug, grey field slug (Deroceras reticulatum), and vineyard snail (Cernuella virgata), laboratory bioassays were conducted using nematodes grown in vivo. Nematodes were applied at various doses ranging from 10 to 500 nematodes/gastropod. The results showed that O. myriophilus and P. papillosa caused significant mortality (82.5% ? 2.5% at 15 ?C) of the Spanish slug while being less effective against the vineyard snail and grey field slug. Nematodes were more virulent at a lower temperature (15 ?C) than at the higher temperature (20 ?C) tested in the experiment. Additionally, both nematode species significantly reduced gastropod herbivory. The potential use of O. myriophilus and P. papillosa as biological control agents against gastropods is discussed.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Biológiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
slug parasitic nematodes
Spanish slug
feeding inhibition
biological control
Megjelenés:
Agronomy. - 13 : 5 (2023), p. 1-16. -
További szerzők:
Trdan, Stanislav
Tóth Tímea (1980-) (biológus/biotechnológus, vegyész)
Ádám Szabolcs (1991-) (Biológus)
Lakatos Tamás
Majic, Ivana
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.