CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM071503
Első szerző:Buzetzky Dóra Beáta (környezetmérnök)
Cím:Eutrofizációs folyamatok csökkentésére irányuló vizsgálatok módosított bentonitokkal / Buzetzky Dóra, Kovács Eszter Mária, M. Nagy Noémi, Kónya József
Dátum:2017
ISSN:1216-9560
Megjegyzések:Munkánk során környezetszennyező anyagok megkötődését vizsgáljuk módosítottbentonitokon, hiszen a jól meghatározott tulajdonságai és szemcsemérettől függetlenkationcserélő képessége különösen alkalmassá teszi a bentonitot a határfelületifolyamatok leírására, szorpciós jelenségek vizsgálatára.La3+- ionnal módosított bentonitot használnak foszfátion megkötésére vizekből. Alantánnal módosított bentonit azonban elég drága, emiatt Ce3+-, Y3+ és Fe3+- ionokkalmódosított bentonitokat állítottunk elő és ezeken vizsgáltuk a foszfátion szorpcióját. AFe3+-t és a Y3+-t az ára, míg a Ce3+-t pedig előfordulási gyakorisága miatt választottuk.Munkánk során arra a következtetésre jutottunk, hogy a lantán-, az yttrium- és a cériumbentonithasonló mennyiségű foszfátiont képes megkötni, míg a vas-bentonit csak feleannyi mennyiséget. A kapott eredmények alátámasztották, hogy a vizsgált módosítottbentonitok alkalmasak az élővizekben kialakuló eutrofizációs folyamatok megelőzésére.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok konferenciacikk
folyóiratcikk
Megjelenés:Talajvédelem. - Klsz. (2017), p. 205-214. -
További szerzők:Kovács Eszter Mária (1990-) (anyagkutató) Nagy Noémi, M. (1960-) (vegyész, angol szakfordító) Kónya József (1937-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM057807
Első szerző:Tóth János Attila (ökológus)
Cím:A klímaváltozás hatása a Síkfőkúti cseres-tölgyes avarprodukciójára és talajdinamikai folyamataira / Tóth János Attila, Krakomperger Zsolt, Kotroczó Zsolt, Koncz Gábor, Veres Zsuzsa, Papp Mária
Dátum:2008
Megjegyzések:A Síkfőkút Project hosszú távú meteorológiai adatsorai szerint az erdő az elmúlthárom évtized folyamán melegebbé és szárazabbá vált. A klímaváltozás hatására azerdő fafaj összetétele kedvezőtlen irányban megváltozott, amire jellemző a kocsánytalantölgy erőteljes visszaszorulása, az elcseresedés és az eljuharosodás. A fafajok minőségiés mennyiségi összetételének hosszú távú változását a lombavar produkció változása jólköveti, a teljes lombavar produkció az eddigi vizsgálataink szerint kis mértékbencsökkent. A hosszú távú szabadföldi avarmanipulációs kísérleteink szerint, a csökkenőavarinput hatására, már 4-5 év múlva csökkent a talaj pH, a baktérium- és gombaszám,a talajenzimek aktivitása és a talajlégzés. Romlott a talaj hőháztartása is, a vékonyodóavartakaró nyáron melegebb, télen hidegebb szélsőséges talajhőmérséklet kialakulásáteredményezte. A talajhőmérséklet növekedése a talajlégzést exponenciálisan növelte. Atalajból történő többlet CO2 kiáramlás pozitív visszacsatolásban tovább fokozhatja azüvegházhatást, a globális felmelegedést.
ISBN:978-963-9909-03-8
Tárgyszavak:Természettudományok Környezettudományok konferenciacikk
cseres-tölgyes erdő
avarmanipuláció
klímaváltozás
Megjelenés:Talajvédelem. - Különszám (2008), p. 543-554. -
További szerzők:Krakomperger Zsolt (1980-) (biológia tanár) Kotroczó Zsolt (1975-) (biológus, ökológus) Koncz Gábor (1984-) (biológus) Veres Zsuzsa (1984-) (környezetkutató) Papp Mária (1952-) (biológus, botanikus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1