Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM060271
Első szerző:
Karaffa Levente (biotechnológus, egyetemi tanár)
Cím:
A deficiency of manganese ions in the presence of high sugar 5 concentrations is the critical parameter for achieving high yields 6 of itaconic acid by Aspergillus terreus / Levente Karaffa, Rafael Díaz, Benedek Papp, Erzsébet Fekete, Erzsébet Sándor, Christian P. Kubicek
Dátum:
2015
ISSN:
0175-7598
Megjegyzések:
Itaconic acid (IA), an unsaturated dicarboxylic acid with a high potential as a platform for chemicals derived from sugars, is industrially produced by large-scale submerged fermentation by Aspergillus terreus. Although the biochemical pathway and the physiology leading to IA is almost the same as that leading to citric acid production in Aspergillus niger, published data for the volumetric (g L(-1)) and the specific yield (mol/mol carbon source) of IA are significantly lower than for citric acid. Citric acid is known to accumulate to high levels only when a number of nutritional parameters are carefully adjusted, of which the concentration of the carbon source and that of manganese ions in the medium are particularly important. We have therefore investigated whether a variation in these two parameters may enhance IA production and yield by A. terreus. We show that manganese ion concentrations?<?3 ppb are necessary to obtain highest yields. Highest yields were also dependent on the concentration of the carbon source (D-glucose), and highest yields (0.9) were only obtained at concentrations of 12-20 % (w/v), thus allowing the accumulation of up to 130 g L(-1) IA. These findings perfectly mirror those obtained when these parameters are varied in citric acid production by A. niger, thus showing that the physiology of both processes is widely identical. Consequently, applying the fermentation technology established for citric acid production by A. niger citric acid production to A. terreus should lead to high yields of IA, too.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Biológiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Aspergillus terreus
Itaconic acid
Fermentation
Manganese ions
D-Glucose
Specificyield
Volumetricyield
Megjelenés:
Applied Microbiology and Biotechnology. - 99 : 19 (2015), p. 7937-7944. -
További szerzők:
Diaz, Rafael
Papp Benedek
Fekete Erzsébet (1975-) (biotechnológus, egyetemi tanár)
Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Kubicek, Christian P.
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.