CCL

Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM068110
Első szerző:Fónai Mihály (szociológus)
Cím:Joghallgatók rekrutációja és professzió-képének néhány eleme / Fónai Mihály, Barta Attila, Gyüre Annamária Csilla, Pénzes Ferenc
Dátum:2014
ISSN:2063-1987 2063-2754
Megjegyzések:A cikk arra vállalkozik, hogy meghatározza a joghallgatók kiválogatódásának sajátosságait és professzióképének néhány elemét. A jogászok hagyományosan középosztálybeli pozíciót foglalnak el a modern társadalmakban. Magas társadalmi státuszuk és presztízsük szakmájuk hivatásrendi voltából következik, amely gyakran kéz a kézben jár "születési rendjük" presztízsével. A professziókép lehetséges összetevőiből hármat emel ki a cikk, s ezeket vizsgálja. Elsőként a hivatás-választást, másodszor a munkahely-keresési mintázatokat és végül a jogász-képzéssel kapcsolatos elvárásokat. Általában elmondható, hogy mind a hallgatók, mind pedig a már végzettek erősen kötődnek szakmájukhoz. Ez pedig arra mutat rá, hogy nem csupán a jogász diplomának, de a jogászi hivatásnak erős vonzereje van. A munkahely-keresési minták pedig arra mutatnak rá, hogy a végzett hallgatók gyakran alacsonyabb pozíciókba kerülnek, mint amit hallgatóként elvártak volna.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Szociológiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
jogászképzés
jogászok
társadalmi rekrutáció
professziókép
Megjelenés:Pro Futuro 4 : 2 (2014), p. 11-37. -
További szerzők:Barta Attila (1984-) (jogász) Gyüre Annamária Csilla (1987-) (jogász) Pénzes Ferenc (1969-) (politológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1