Bejelentkezés
Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Bejelentkezés
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM027560
Első szerző:
Pataki Tünde (farmakológus, klinikai farmakológus)
Cím:
Grape seed proanthocyanidins improved cardiac recovery during reperfusion after ischemia in isolated rat hearts / Tunde Pataki, Istvan Bak, Peter Kovacs, Debasis Bagchi, Dipak K. Das, Arpad Tosaki
Dátum:
2002
ISSN:
0002-9165
Megjegyzések:
Background: Increasing evidence shows that red wine consumption has cardioprotective effects. These effects have been attributed to the polyphenolic compounds in grapes. Objective: We studied the effects of red grape seed proanthocyanidins on the recovery of postischemic function in isolated rat hearts. Design: Two groups of rats were fed different doses of proanthocyanidin-rich extract for 3 wk and another group was untreated and served as controls. The animals were then anesthetized and the hearts were isolated and subjected to 30 min of ischemia followed by 2 h of reperfusion. Coronary effluents were collected during the third minute of reperfusion for measurement of oxygen free radicals by using electron spin resonance spectroscopy. Results: In rats treated with 50 and 100 mg grape seed proanthocyanidins/kg, the incidence of reperfusion-induced ventricular fibrillation was reduced from its control value of 92% to 42% and 25%, respectively (P < 0.05 for both). The incidence of ventricular tachycardia showed the same pattern. In rats treated with 100 mg proanthocyanidins/kg, the recovery of coronary flow, aortic flow, and developed pressure after 60 min of reperfusion was improved by 32% ± 8%, 98% ± 8%, and 37% ± 3%, respectively (P < 0.05 for all) compared with untreated control rats. Electron spin resonance studies indicated that proanthocyanidins significantly inhibited the formation of oxygen free radicals. In rats treated with 100 mg proanthocyanidins/kg, free radical intensity was reduced by 75% ± 7% (P < 0.05) compared with the control rats. Conclusion: Grape seed proanthocyanidins have cardioprotective effects against reperfusion-induced injury via their ability to reduce or remove, directly or indirectly, free radicals in myocardium that is reperfused after ischemia.
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Elméleti orvostudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
egyetemen (Magyarországon) készült közlemény
Megjelenés:
American Journal Of Clinical Nutrition 75 : 5 (2002), p. 894-899. -
További szerzők:
Bak István (1975-) (vegyész, analitikus, farmakológus)
Kovács Péter (1947-) (belgyógyász, kardiológus, klinikai farmakológus)
Bagchi, Debasis
Das, Dipak Kumar
Tósaki Árpád (1958-) (kísérletes farmakológus, gyógyszerész)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v10.1.21-SNAPSHOT
© 2024
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.