CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM002102
Első szerző:Makádi Marianna (biológus)
Cím:Changes in some soil biological parameters with digestate treatments of low fertility soils / M. Makádi, V. Orosz, A. Tomócsik, B. Biró, Á. Márton
Dátum:2007
Megjegyzések:Leírás nyitóképernyőről, 2008.05.21.
Hozzáférés: World Wide Web
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
digestate
soil enzymes
microbial counts
soil-quality
Megjelenés:Book of Abstracts II. International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology, Seville (Spain), 28 November-1 December 2007. : BioMicroWord-2007 : [elektronikus dokumentum]. - p. 13.
További szerzők:Márton Árpád (1930-) (agrármérnök) Orosz Viktória (1981-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Tomócsik Attila (1978-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Biró Borbála (1957-) (biológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM001630
035-os BibID:(Scopus)37349033568
Első szerző:Makádi Marianna (biológus)
Cím:Biogázüzemi fermentlé és Phylazonit MC baktériumtrágya hatása a silókukorica zöldtömegére és a talaj biológiai aktivitására / Makádi Marianna, Tomócsik Attila, Orosz Viktória, Lengyel József, Biró Borbála, Márton Árpád
Dátum:2007
ISSN:0002-1873 1588-2713
Megjegyzések:Munkánkban biogázüzemi fermentlé és Phylazonit MC baktériumtrágya hatását vizsgáltuk másodvetésű silókukorica (Zea mays L. 'Coralba') tesztnövény zöldtö-meg hozamára és a talaj biológiai aktivitásának változására. Vizsgáltuk a talajban élő heterotróf, oligotróf, spórás, szabadon élő N2-kötő baktériumok és a mikroszko-pikus gombák mennyiségét szelektív táptalajokon kitenyésztve, valamint a talaj invertáz- és katalázaktivitásának változását a kezelés utáni 3. és 9. héten. A kezelés utáni 3. héten vett mintákban az r-stratégisták száma a bevitt táp-anyag-többlet miatt nem mutatott eltérést. A K-, az l-stratégisták és a szabadon élő N2-kötők száma azonban a fermentlékezelésben volt a legnagyobb, és szezonális változások is jelentkeztek. Szeptember végére az évszakos ingadozásnak megfele-lően minden kitenyésztett csoportnál csökkent a telepszám. A fermentlékezelés (Phylazonit MC-vel együtt alkalmazva is) a kontrollhoz viszonyítva azonban szigni-fikáns sejtszám-növekedést eredményezett, míg a mikroszkopikus gombák száma ezzel ellentétesen a fermentlé hatására lett a legkisebb. Az enzimek közül a kataláz aktivitása a kijuttatás utáni 3., míg az invertázé a 9. héten bizonyult a legmagasabb-nak, mely azok működési jellegével kapcsolatos. Igazoltuk, hogy a Phylazonit MC-vel történő kezelés eredményessége a szabadon élő N2-kötők számával nem, de egyéb talajtulajdonságok javulásával pozitív összefüggést mutatott. Az eredményekből megállapítottuk, hogy a fermentlé fokozza a talaj-mikroorganizmusok számát és aktivitását, képes stimulálni a talaj eredeti mikroba-populációját is, ami a kezelés során kijuttatott tápanyagok mellett a termésnöveke-déshez indirekt módon is hozzájárul. Az alkalmazott kezelések ezért eredményesen illeszthetők a fenntartható mezőgazdasági gyakorlattal, különösen az alacsony hu-musztartalmú homoktalajokon.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
fermentlé, silókukorica, CFU, talajenzimek
Megjelenés:Agrokémia és Talajtan. - 56 : 2 (2007), p. 367-378. -
További szerzők:Lengyel József (1962) (agrármérnök) Biró Borbála (1957-) (biológus) Tomócsik Attila (1978-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Orosz Viktória (1981-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Márton Árpád (1930-) (agrármérnök)
Internet cím:elektronikus változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM002097
Első szerző:Orosz Viktória (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Relationship among the soil biological, soil physico-chemical parameters and crop yield in digestate experiments / Orosz Viktória, Makádi Marianna, Tomócsik Attila, Bogdányi Zsolt, Biró Borbála, Márton Árpád
Dátum:2007
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
soil enzymes
microbial counts
soil-quality
digestate
Megjelenés:Book of Abstract BioMicro Word-2007 : konferencia kiadvány. - p. 52.
További szerzők:Makádi Marianna (1968-) (biológus) Tomócsik Attila (1978-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Bogdányi Zsolt (1976-) (agrármérnök) Biró Borbála (1957-) (biológus) Márton Árpád (1930-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1