CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM124465
035-os BibID:(WoS)001342861300001 (Scopus)85207564525
Első szerző:Karaffa Erzsébet Mónika (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Cím:Effects of storage conditions, cultivars, and production systems on fruit decay incidence of Sour Cherry (Prunus cerasus L.) fruit after shelf-life conditions / Erzsébet Sándor, Kata Mihály, Antal Nagy, Károly Pál, Ferenc Peles, Andrea Zabiák, Csilla Kovács, Ferenc Takács, Gianfranco Romanazzi, Imre J. Holb
Dátum:2024
ISSN:2073-4395
Megjegyzések:Sour cherry is a non-climacteric fruit that quickly loses its quality after harvest, so effective storage and packaging are essential to minimize postharvest decay. Our study aimed to (i) evaluate fruit decay incidence during shelf-life for both freshly harvested and six-week-cold-stored sour cherry fruits, comparing normal atmospheric conditions with modified atmosphere packaging across three sour cherry cultivars (♭Érdi b?oterm?o', ♭Újfehértói fürtös', and ♭Petri'); and (ii) assess postharvest fruit decay incidence across the following three production systems: conventional, integrated pest management (IPM), and reduced IPM, for the cultivar ♭Érdi b?oterm?o'. The results showed that modified atmosphere packaging effectively preserved or slightly increased fruit firmness (ranging from 27.1 to 46%) compared to control fruits across all cultivars. Fruit weight loss (ranging from 1.18 to 26.1%) was also significantly reduced under modified atmosphere packaging compared to normal atmospheric storage. Over a 14-day period, the decay incidence of harvested fruits consistently increased, with major losses from day 6 onward (ranging from 17.7 to 77.0% at shelf-life day 14) across all cultivars and years. After six weeks of normal atmospheric cold storage, decay incidence remained low (ranging from 0 to 9.4%) and was comparable across all cultivars. Both normal atmospheric and modified atmosphere packaging storage maintained sour cherry quality during cold storage, but the shelf-life of the fruits was significantly shorter at room temperature, regardless of the storage methods. Fruit decay incidence at harvest was highest in the reduced IPM system (ranging from 3.2 to 6.4%), significantly exceeding those observed in the conventional and IPM systems. In post-MAP cold storage, decay incidence followed the following order: conventional < IPM < reduced IPM, with significant differences observed only between the conventional and reduced IPM systems. In conclusion, our results suggest that sour cherries produced under conventional or IPM systems and stored in modified atmosphere packaging offer an effective postharvest strategy for preserving fruit quality.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
tart cherry
fruit firmness
weight loss
MAP storage
IPM
conventional production
Megjelenés:Agronomy. - 14 : 10 (2024), p. 1-21. -
További szerzők:Mihály Kata (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Nagy Antal (1976-) (biológus) Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Zabiák Andrea (1994-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, élelmiszermérnök) Kovács Csilla Takács Ferenc Romanazzi, Gianfranco Holb Imre (1973-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
NKFIH-K 131478
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM106765
Első szerző:Mihály Kata (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:The possibilities for Hungarian sour cherries for storage and elongation of fresh consumption / Kata Mihály, Erzsébet Szöllösi, Judit Rita Homoki, Antal Nagy, Ferenc Takács, Ezsébet Sándor
Dátum:2022
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Sour cherry
storage
MAP
shelf life
total anthocyanin content
Megjelenés:Program and Book of Abstracts, Innovation and advanced technologies for managing postharvest pathogens / Nikolaos Tzortzakis, Chris Watkins, Haissam Jijakli et al. - p. 145.
További szerzők:Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Homoki Judit (1978-) (biológus) Nagy Antal (1976-) (biológus) Takács Ferenc (1972-)(növényvédelmi szakmérnök) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM090577
035-os BibID:(Scopus)85118368158
Első szerző:Mihály Kata (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Comparison of the shelf life and surface mold population of Hungarian Prunus cerasus cultivars following different pre- and posthavest treatments / K. Mihály, Cs. Kovács, A. Nagy, F. Takács, E. Sándor
Dátum:2021
ISSN:0567-7572
Megjegyzések:Hungary is among the three largest tart cherry (Prunus cerasus) producers in the European Union, and also the world's largest fresh tart cherry exporter. There is restricted information about the efficacy of options to decrease postharvest losses, primarily caused by postharvest diseases. The optimization of the pre- and postharvest treatments would extend the availability of the fruit period. The aim of our research was to compare the efficacy of different pre- and postharvest treatments to extend the shelf life of three Hungarian tart cherry cultivars (♭Érdi bőtermő', ♭Újfehértói fürtös' and ♭Petri') obtained from the same orchard. Fungicide (Luna Privilege) and biofungicide (Serenade ASO) were applied two weeks before harvest. Harvested fruits were stored for 6 weeks at 0?C either in normal or in modified atmosphere packaging (MAP), using StePac Xtend (cherry). Surface mold population on fruit were studied by determining colony forming unit (CFU) and the colony morphology. Shelf-life was monitored, and disease incidence was calculated during one week before and following storage. Molds were isolated from rotten fruits during shelf-life studies and identified based on morphological and molecular characters. Differences in shelf life and the surface mold CFUs were observed between the different cultivars. The efficacy of the preharvest treatments was also influenced by the cultivars. Both preharvest treatments have successfully increased the proportion of healthy fruits with almost 10% after harvest. The biocontrol agent treatment was able to strengthen the epidermis of the fruits. Weight loss and the percentage of decay were significantly reduced by MAP combined with cold storage. Penicillium sp. Alternaria sp., Fusarium sp. and Rhizopus sp. were the most frequent fungi isolated from the surface of the fruits.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Horticulturae. - 1325 (2021), p. 347-356. -
További szerzők:Kovács Csilla (1990-) (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök) Nagy Antal (1976-) (biológus) Takács Ferenc (1972-)(növényvédelmi szakmérnök) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM089497
Első szerző:Mihály Kata (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Kitozán alapú kezelés hatása a maggy polcállóságára / Mihály K., Takács F., Nagy A., Sándor, E.
Dátum:2020
ISSN:0231-2956
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:66. Növényvédelmi Tudományos Napok 2020 / szerk. Haltrich Attila, Varga Ákos. - p. 94. -
További szerzők:Takács Ferenc (1972-)(növényvédelmi szakmérnök) Nagy Antal (1976-) (biológus) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1