Bejelentkezés
Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Bejelentkezés
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 4 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM106108
035-os BibID:
(Scopus)85146806529 (WoS)000926846300001
Első szerző:
Csótó András (növényorvos)
Cím:
The Biocontrol Potential of Endophytic Trichoderma Fungi Isolated from Hungarian Grapevines, Part II, Grapevine Stimulation / András Csótó, Csilla Kovács, Károly Pál, Antal Nagy, Ferenc Peles, Erzsébet Fekete, Levente Karaffa, Christian P. Kubicek, Erzsébet Sándor
Dátum:
2023
ISSN:
2076-0817
Megjegyzések:
In the first part of this two-piece publication, the isolation, identification and in vitro characterization of ten endophytic Trichoderma isolates were reported. Here we report the ability of two different mixes of some of these isolates (Trichoderma simmonsii, Trichoderma orientale and Trichoderma gamsii as well as of Trichoderma afroharzianum and T. simmonsii) to colonize and stimulate the growth of grapevines. Two commercial vineyards about 400 km away from the site of isolation were used as experimental fields, from which the strains of three Trichoderma species were re-isolated up to four years after rootstock soaking treatment with conidiospores, performed before planting. The treatments decreased the overall percentage of lost plants of about 30%, although a low number of lost plants (about 5%) were observed also in the control plot. For all cultivars and clones, the Trichoderma treatments significantly increased both the bud burst ratio and bud burst vigor index. In addition, the grape must parameters such as the Brix degrees, as well as the extract, the D-glucose and the D-fructose concentrations all appeared to be improved, suggesting a potentially higher ethanol content of the produced wine. We conclude that grapevine-endophytic Trichoderma isolates promote plant growth, and this feature represent a very interesting aspect to be deepened, because useful for the integrated plant production in the actual contest on the sustainable agriculture.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Trichoderma
grapevine
rootstock soaking treatment
fungal colonization of plants
Megjelenés:
Pathogens. - 12 : 1 (2023), p. 1-14. -
További szerzők:
Kovács Csilla (1990-) (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök)
Pál Károly (1978-) (mikrobiológus)
Nagy Antal (1976-) (biológus)
Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Fekete Erzsébet (1975-) (biotechnológus, egyetemi tanár)
Karaffa Levente (1971-) (biotechnológus, egyetemi tanár)
Kubicek, Christian P.
Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Pályázati támogatás:
NN-128867
Egyéb
K-138489
Egyéb
PoC022
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM124465
035-os BibID:
(WoS)001342861300001 (Scopus)85207564525
Első szerző:
Karaffa Erzsébet Mónika (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Cím:
Effects of storage conditions, cultivars, and production systems on fruit decay incidence of Sour Cherry (Prunus cerasus L.) fruit after shelf-life conditions / Erzsébet Sándor, Kata Mihály, Antal Nagy, Károly Pál, Ferenc Peles, Andrea Zabiák, Csilla Kovács, Ferenc Takács, Gianfranco Romanazzi, Imre J. Holb
Dátum:
2024
ISSN:
2073-4395
Megjegyzések:
Sour cherry is a non-climacteric fruit that quickly loses its quality after harvest, so effective storage and packaging are essential to minimize postharvest decay. Our study aimed to (i) evaluate fruit decay incidence during shelf-life for both freshly harvested and six-week-cold-stored sour cherry fruits, comparing normal atmospheric conditions with modified atmosphere packaging across three sour cherry cultivars (♭Érdi b?oterm?o', ♭Újfehértói fürtös', and ♭Petri'); and (ii) assess postharvest fruit decay incidence across the following three production systems: conventional, integrated pest management (IPM), and reduced IPM, for the cultivar ♭Érdi b?oterm?o'. The results showed that modified atmosphere packaging effectively preserved or slightly increased fruit firmness (ranging from 27.1 to 46%) compared to control fruits across all cultivars. Fruit weight loss (ranging from 1.18 to 26.1%) was also significantly reduced under modified atmosphere packaging compared to normal atmospheric storage. Over a 14-day period, the decay incidence of harvested fruits consistently increased, with major losses from day 6 onward (ranging from 17.7 to 77.0% at shelf-life day 14) across all cultivars and years. After six weeks of normal atmospheric cold storage, decay incidence remained low (ranging from 0 to 9.4%) and was comparable across all cultivars. Both normal atmospheric and modified atmosphere packaging storage maintained sour cherry quality during cold storage, but the shelf-life of the fruits was significantly shorter at room temperature, regardless of the storage methods. Fruit decay incidence at harvest was highest in the reduced IPM system (ranging from 3.2 to 6.4%), significantly exceeding those observed in the conventional and IPM systems. In post-MAP cold storage, decay incidence followed the following order: conventional < IPM < reduced IPM, with significant differences observed only between the conventional and reduced IPM systems. In conclusion, our results suggest that sour cherries produced under conventional or IPM systems and stored in modified atmosphere packaging offer an effective postharvest strategy for preserving fruit quality.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
tart cherry
fruit firmness
weight loss
MAP storage
IPM
conventional production
Megjelenés:
Agronomy. - 14 : 10 (2024), p. 1-21. -
További szerzők:
Mihály Kata (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Nagy Antal (1976-) (biológus)
Pál Károly (1978-) (mikrobiológus)
Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Zabiák Andrea (1994-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, élelmiszermérnök)
Kovács Csilla
Takács Ferenc
Romanazzi, Gianfranco
Holb Imre (1973-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:
EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
NKFIH-K 131478
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
3.
001-es BibID:
BIBFORM102333
Első szerző:
Kovács Csilla (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök)
Cím:
Endophytic Trichoderma spp. from Hungarian grapevines with biocontrol potential / Kovács Csilla, Csótó András, Pál Károly, Nagy Antal, Fekete Erzsébet, Karaffa Levente, Christian P. Kubicek, Erzsébet Sándor
Dátum:
2022
Tárgyszavak:
Természettudományok
Biológiai tudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:
16th Congress of the Mediterranean Phytopathological Union : Book of abstracts. - p. 1.
További szerzők:
Csótó András (1992-) (növényorvos)
Pál Károly (1978-) (mikrobiológus)
Nagy Antal (1976-) (biológus)
Fekete Erzsébet (1975-) (biotechnológus, egyetemi tanár)
Karaffa Levente (1971-) (biotechnológus, egyetemi tanár)
Kubicek, Christian P.
Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Pályázati támogatás:
EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
4.
001-es BibID:
BIBFORM099116
035-os BibID:
(cikkazonosító)1612 (Scopus)85121477936 (WoS)000736545400001
Első szerző:
Kovács Csilla (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök)
Cím:
The Biocontrol Potential of Endophytic Trichoderma Fungi Isolated from Hungarian Grapevines. Part I. Isolation, Identification and In Vitro Studies / Kovács Csilla, Csótó András, Pál Károly, Nagy Antal, Fekete Erzsébet, Karaffa Levente, Christian P. Kubicek, Sándor Erzsébet
Dátum:
2021
ISSN:
2076-0817
Megjegyzések:
This paper reports on the identification and in vitro characterization of several Trichoderma strains isolated from the Tokaj Wine Region in North-East Hungary. Ten isolates were analyzed and found to consist of six individual species?T. gamsii, T. orientale, T. simmonsii, T. afroharzianum, T. atrobrunneum and T. harzianum sensu stricto. The growth potential of the strains was assessed at a range of temperatures. We also report here on the in vitro biocontrol properties and fungicide tolerance of the most promising strains.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Biológiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Vitis vinifera
Trichoderma afroharzianum
Trichoderma simmonsii
mycelial growth
dual plate tests
fungicide tolerance
Megjelenés:
Pathogens. - 10 : 12 (2021), p. 1-19. -
További szerzők:
Csótó András (1992-) (növényorvos)
Pál Károly (1978-) (mikrobiológus)
Nagy Antal (1976-) (biológus)
Fekete Erzsébet (1975-) (biotechnológus, egyetemi tanár)
Karaffa Levente (1971-) (biotechnológus, egyetemi tanár)
Kubicek, Christian P.
Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v10.1.21-SNAPSHOT
© 2024
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.