CCL

Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM105460
Első szerző:Gebri Enikő Zsuzsa (fogszakorvos)
Cím:Vesetranszplantáció fogászati vonatkozásai / Gebri Enikő, Tóth Ferenc, Szarka Máté, Nemes Balázs, Varga István, Hortobágyi Tibor
Dátum:2022
Megjegyzések:Bevezetés: A krónikus vesebetegségek, a veseelégtelenség és a vesetranszplantációk (VTX) száma egyre nő. A transzplantációt követően alkalmazott tartós immunszupresszív terápiának számos szájüregi mellékhatása is van. A betegcsoport stomatológiai ellátásának további speciális aspektusai vannak. Célunk ezek áttekintése és a betegcsoportban végzett eddigi kutatási eredményeink összegzése. Anyag-és módszer: Kutatásunkba 16 klinikailag közel azonos státuszú, vesetranszplantált beteget vontunk be, és hasonlítottuk össze 27 korban és nemben megegyező, alapbetegségektől mentes kontrollal. A transzplantációtól átlagosan eltelt idő 16,5 ? 2,0 hónap volt. A góckutatás részeként OPT, RVG sz.e. CBCT felvételek készültek, valamint kariológiai (DMF-T), parodontális- (berni ajánlás szerint) és szájnyálkahártya státusz került rögzítésre. Meghatároztuk az éhgyomri, nyugalmi kevert nyál mennyiségét (sialometria), a nyál szekretoros immunglobulin A (sIgA) koncentrációját, az sIgA szekréciós rátáját, valamint nyálban és perifériás vérben a fehérvérsejt alosztályok abszolút értékét és százalékos megoszlását, továbbá az IgA és OPN szinteket. A mindkét oldali buccaról exfoliatív cytológiával nyert szájnyálkártya keneteket digitális képanalízissel (ImageJ szoftver) elemeztük. Eredmények: A vesetranszplantáltakban magasabb plakkindex (p=0,001), sIgA koncentráció (p=0,034), monocytaszám (p=0,003) és csökkent nyugalmi kevert nyál mennyiség (p=0,008) igazolódott. A szérum OPN szintben nem volt (p=0,1317) különbség, míg a nyál OPN (p=0,0213) alacsonyabb volt a vesetranszplantáltakban. A képanalízis során minden vizsgált morfológiai paraméter szignifikáns (p<0,001; 0,0111) változást mutatott a VTX csoportban. Következtetések: A tartós immunszupresszív terápia hatása az oralis immunitásra 16 hónappal a transzplantációt követően kimutatható és jelentős. A fokozott rizikójú betegcsoport rendszeres stomato-onkológiai szűrése és poszttranszplantációs fogászati gondozása indokolt.
ISBN:978-963-490-425-0
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XXII. Debreceni Fogászati Napok / [kiad. a] Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar. - p. 54. -
További szerzők:Tóth Ferenc (1926-2006) (sebész) Szarka Máté (1990-) Nemes Balázs Áron (1969-) (sebész) Varga István (1974-) (fogszakorvos) Hortobágyi Tibor (1965-) (patológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1